open-navfaktor-logo
search
Salih ef. Ćato
Djeca i roditelji oduševljeni: Sarajevski imam zbog koronavirusa mektebsku nastavu izvodi online
Širenje globalne pandemije koronavirusa je negativno utjecalo na skoro sve sfere života, uključujući i vjerske obrede i izvođenje vjerske pouke u džamijama, javlja Anadolu Agency (AA).
29.03.2020. u 15:40
get url
text
Salih ef. Ćato

Ipak, imam džemata Hotonj Salih ef. Ćato je, uprkos novim uvjetima, odlučio da ne prekida sa izvođenjem mektebske nastave sa djecom te je vjersku pouku organizovao online, putem interneta.

- Najvažniji dio misije jednog imama je mektebska pouka, u to smo sigurni. Slijedeći instrukcije reisul-uleme i vjersko-prosvjetne službe Medžlisa islamske zajednice Sarajevo organizovali smo nastavak mektebske nastave. Konkretno u mektebu džemata Hotonj nastavi su pristupili skoro svi upisani polaznici, njih 126. Obzirom da je ovo prvi vikend ovakvog rada više sam nego zadovoljan odzivom i zainteresovanosti kako djece tako i roditelja koji su sa oduševljenjem prihvatili ovaj, za nas, novi način rada - kazao je efendija Ćato u razgovoru za AA.

Istakao je kako su se i djeca brzo adaptirala na novu metod prenošenja i sticanja znanja.

- Obzirom da djeca pohađaju i školu na isti način, mogu kazati da su već savladali sve poteškoće i naučili kako da koriste platforme što nam je itekako olakšalo posao. Posebno je zanimljiv dio kada se ispitujemo. Koristimo aplikaciju ZOOM i svi se vidimo, čujemo i međusobno komuniciramo. Ovaj vid održavanja mektebske nastave izuzetno je važan zbog kontinuiteta usvajanja gradiva, ali i zbog motivacije koju putem različitih sadržaja dijelimo sa djecom te im tako pomažemo da ostanu duhom jaki u ovim za njih posebno teškim vremenima. Nadamo se da će uz Allahovu pomoć sve ovo ubrzo biti jučer i da ćemo se vratiti svojim obavezama na način na koji smo to naučili - kazao je efendija Ćato.

Na kraju je još dodao kako su se i neki dobri ljudi organizovali i donijeli računar djeci koja ga nisu imala.

- Danas su me pozvali iz organizacije 'Dobro.ba' kako bi me obavijestili da su donijeli računar za brata i sestru koji nisu imali računar za praćenje nastave. U saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Sarajevo danas su podijelili ukupno 30 računara na području čitavog Medžlisa - kazao je efendija Ćato.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.