Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika, dnevno se u Domu zdravlja Centar vakciniše oko 300 građana, a približno ista brojka je i u domovima zdravlja Novi Grad, Novo Sarajevo…

- Vakcinacija se odvija u dvije smjene. Ujutro počinje u 7.30, a završava uvečer u 20 sati. Ima građana koji tek dolaze da se vakcinišu, ali je trenutno najviše zainteresovanih za treću dozu. Moram kazati da je većina naših građana osviještena i redovno dolaze na drugu i treću dozu – istakao je Šarkić.

Uporedo sa domovima zdravlja, u Kantonu Sarajevo već neko vrijeme, tačnije od 6. novembra prošle godine, građani se u danima vikenda mogu vakcinisati i u tržnim centrima, gdje se u prosjeku tokom subote i nedjelje imunizira oko 900 osoba.

- Tržni centri su, koliko god se to činilo nelogičnim da se ljudi u takvim objektima vakcinišu, bili korak naprijed. Psihologija građana je takva da im je u tržnim centrima ležernija atmosfera, i da se oni bolje osjećaju u takvom ambijentu kada primaju vakcinu. Domovi zdravlja ih podsjećaju na bolničke uvjete. Mi smo to razumijeli i odlučili im na ovaj način izaći ususret – dodaje Šarkić.

Na osnovu posljednjih zbirnih podataka iz informacionog sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ukupno 191.907 stanovnika KS u potpunosti je vakcinisano sa dvije doze.

Od toga 189.901 ili 57,2 posto stanovnika iznad 18 godina života, dok je treću, buster-dozu primilo 33.836 ili 10,19 posto građana.

Valja napomenuti da su u ove podatke uvrštene i osobe koje su se protiv COVID-19 vakcinisale van zdravstvenih ustanova u KS.