open-navfaktor-logo
search
Glasali i kandidati
Do 12 sati glasalo 29 posto birača na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori
U Crnoj Gori danas se održavaju predsjednički izbori, na kojima građani ove zemlje biraju novog šefa države.
19.03.2023. u 12:46
get url
text

Aktuelni predsjednik Crne Gore i kandidat za novi petogodišnji mandat Milo Đukanović glasao je danas na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Savo Pejanović".

Kandidat za predsjednika, jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Branko Božović" u Podgorici, dok je kandidat za predsjednika Crne Gore Jakov Milatović glasao je danas na biračkom mjestu u Univerzitetskom centru u Podgorici.

Do 12 sati u Crnoj Gori glasalo je 29 posto birača, odnosno, oko 157.000 upisanih, saopćeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, do 12 sati glasalo je 45,3 posto birača, a na predsjedničkim izborima 2018. godine 27,2 posto, podsjetili su iz CDT-a.

U Crnoj Gori u sedam sati otvorena su biračka mjesta za izbor predsjednika države, a građani će moći da glasaju do 20 sati.

Na današnjim predsjedničkim izborima, osmim od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i četvrtim od obnove nezavisnosti, učestvuje sedam kandidata.

Prvi na listi lider Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni šef države Milo Đukanović, a drugi na glasačkom listiću je Jakov Milatović, zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić je na trećem mjestu na glasačkom lisiću, na četvrtom je influenser Jovan Radulović, a na petom Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore. Na šestom mjestu izborne liste je lider Demokrata Aleksa Bečić, a na sedmom kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović-Stanković.

Današnje izbore nadgledaju posmatrači OSCE-a, kao i više stotina posmatrača Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.