open-navfaktor-logo
search
Vrijedna donacija
Do kraja godine novi, savremeniji sistem sigurnosti u KPZ-u Mostar
Uprava KPZ-a Sarajevo mostarskim kolegama uručila je vrijednu opremu, kojom će se poboljšati sistem sigurnosti Mostarskog zatvora, a čime je dodatno unaprijeđena dosadašnja poslovna saradnja između ove dvije kazneno-popravne institucije
29.10.2019. u 16:33
get url
text

Kazneno-popravni zavod Mostar u novu godinu, trebao bi ući pokriven savremenijim sigurnosnim sistemom.

Naime, Uprava KPZ-a Sarajevo mostarskim kolegama uručila je vrijednu opremu, kojom će se poboljšati sistem sigurnosti Mostarskog zatvora, a čime je dodatno unaprijeđena dosadašnja poslovna saradnja između ove dvije kazneno-popravne institucije.

Riječ je vrlo kvalitetnoj opremi – videonadzoru sa visokosofisticiranim kamerama Full HD rezolucije, te ekranima led formata LG 4K.

Na ovaj način će u narednom periodu biti prebačeni i sistemi Patrol kojima se u potpunosti nadziru aktivnosti Zatvorske policije-straže.

Prema riječima direktora ove kazneno-popravne ustanove Borisa Džebe, prvi dijelovi opreme već su instalirani.

{$galerijaFotografija}

- Primili smo neke dijelove opreme, većinom monitore. Naredne sedmice očekujemo nastavak saradnje, radit će se u fazama. Potrebno je obaviti i neke pripremne radove, zbog čega je potrebno vrijeme. Ali, očekujemo do kraja ove godine završetak radova na ovom sigurnosnom polju - kazao je Džeba. Dodao je kako će se nakon toga znatno pojačati sigurnosni aspekat, posebno u kontroli pristupa ulaza i izlaza u ustanovu.

Također, KPZ Sarajevo će i određenu količinu visoko sofisticirane opreme, koja je isključivo u nadležnosti policije, ustupiti svojim mostarskim kolegama.

Osim toga, kada je riječ o sistemu evidentiranja određenih materijalno tehničkih sredstava u oblasti računovodstva, zdravstvene službe, magacina, kantine i blagajne, KPZ Sarajevo će Mostarskom KPZ-u omogućiti nabavku, instaliranje IVIS programa, odnosno dogradnje programa koji posjeduju.

Na ovaj način bi se potpuno centralizirala i precizirala količina materijalno tehničkih sredstava koja se utroši i ona bi bila transparentna, tako da se anulira svaka mogućnost stvaranja korupcije i koruptivnih dijela, na način kako je to sa uspjehom realizovao KPZ Sarajevo u periodu 2017-2019.godina.

- Nastojat ćemo da naše Mostarske kolege sukcesivno što je prije moguće dođu na nivo sigurnosnih, evidencionih i svih drugih kumulativnih segmenata koji će spriječiti stvaranje uvjeta za realizaciju radnji koje imaju elemente korupcije u KPZ-ovima, što je sastavni dio plana rada i aktivnosti na koji se Ministarstvo pravde BiH obavezalo, a sukladno Strategiji borbe protiv
korupcije i Akcionom planu - kazao je Faruk Zubčević, direktor KPZ-a Sarajevo.

Zubčević je dodao i da, imajući u vidu razinu trenutno uspostavljenog sigurnosnog sistema kroz kontakt sa međunarodnim i domaćim ekspertima, KPZSarajevo preduzima intenzivne aktivnosti na uvođenju Međunarodnog standarda ISO 9001 i Međunarodnog standarda 27.001.

Konkretno, naveo je, oba standarda su fokusirana na akreditovanje segmenata kvaliteta međunarodne kuće IAC, koji u potpunosti uvode preciziranje kvalieteta usluga, kvalitete evropske razine sigurnosti na vrlo visokom nivou propisanom parametrima Evropske Unije.

KPZ Mostar, novi sistem videonadzora, 29.10.2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.