VEZANI TEKST - Tvrtko I ima dozvolu za privremeni boravak kod Predsjedništva BiH, a "25 tona nije lagano, da ga neko i pomisli skloniti"

Kako su naveli, Općina Centar Sarajevo je po zahtjevu Grada Sarajeva za izdavanje odobrenja za zauzimanje javne površine (za održavanje manifestacije na otvorenom – postavka izložbe "Srednjovjekovna bosanska država – Kralj Tvrtko I Kotromanić") izdala odobrenje za privremeno korištenje dijela javne površine u svrhu postavljanja izložbe u periodu od 1.8. do 30.9.2023. godine.

- Za ponovno izdavanje dozvole za korištenje javne površine Grad Sarajevo treba podnijeti zahtjev za izdavanje novog odobrenja nakon čega će se uzeti u razmatranje - kazali su u Općini.

Kada je u pitanju trajna dozvola, kažu da je Grad Sarajevo kao investitor u obavezi ishodovati neophodna rješenja za postavljanje, bilo da je riječ o privremenom ili trajnom karakteru.

Jučer se o svemu oglasila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Kako je pojasnila, da je kojim slučajem čekala na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika, spomenik ne bi bio postavljen nikada jer je Komisija odbila tri ranije predložene lokacije.

- Angelina Ošap Gačanović, članica Komisije, nekoliko puta javno je istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen.

Budući da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez Angelininog glasa, bila sam svjesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao.

Zato sam došla na ideju da od načelnika općine tražim zauzimanje javne površine kako bih organizovala "Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi - Kralj Tvrtko I Kotromanić" i kako bih izložila bistu kralja – navela je Karić.