Penzioneri kojima je u skladu sa članom 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju obustavljena isplata penzija zbog zasnivanja radnog odnosa, mogu podnijeti zahtjev za uspostavu isplate penzija nadležnoj službi Zavoda PIO, saopćeno je iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Iz Zavoda pojašnjavaju da je presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine utvrđeno da član 116. Zakona o PIO-u, koji se odnosi na obustavu isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju, nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Presuda je objavljena u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine.

- Ovo znači da osobe kojima je ranije obustavljena penzija zbog zasnivanja radnog odnosa mogu nastaviti raditi i zatražiti da im se isplaćuje penzije. Također, penzioneri koji sada hoće zasnovati radni odnos to mogu napraviti bez obustave isplate penzije. To se ne odnosi na korisnike porodične i penzije po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilca odbrambeno-oslobodilačkog rata - objasnili su nam u Zavodu PIO.

Inače, pravo na rad nakon penzionisanja imaju osobe koje imaju 40 godina staža, odnosno 65 godina života.