navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Virtualno izdanje

Dodijeljeni Zlatni globusi: Najviše nagrada drami "Nomadland", najbolja komedija "Borat 2"

Dodjela nagrada Zlatni globus (Golden Globe Awards), jedne od najvažnijih za film i televiziju, održana je 78. put u SAD-u, ove godine virtualno.

Objavljeno: 01.03.2021. u 16:20
get url
text

Najboljom dramom proglašen je "Nomadland", najbolja komedija je "Borat 2", a najviše Zlatnih globusa među televizijskim serijama osvojila je Netflixova "Kruna".

Suvoditeljice svečanosti, Tina Fey i Amy Poehler, dodjelu su vodile na dvije lokacije, u New Yorku i Los Angelesu.

Film "Borat Subsequent Moviefilm", o izmišljenom kazahstanskom novinaru Boratu, kojeg i u novom nastavku glumi nepredvidljivi Sacha Baron Cohen najbolja je komedija.

Svjetsku pažnju privukao je skeč u kojem učestvuje bivši gradonačelnik New Yorka Rudi Giuliani.

Cohenu je za ulogu u tom filmu pripala i nagrada u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, dok je najbolju glumica Rosamund Pike u filmu "Jako mi je stalo".

"Kruna", koja prikazuje život britanske kraljevske porodice, proglašena je najboljom dramskom televizijskom serijom, a Emma Corrin (25) koja u "Kruni" glumi mladu princezu Dianu, najbolja je lumica u dramskoj televizijskoj seriji.

Josh O'Connor, koji u "Kruni" glumi princa Charlesa, dobitnik je Zlatnog globusa u kategoriji najboljeg glumca u televizijskoj seriji.

Podsjetimo, Zlatni globusi najvažnije su nagrade nakon Oscara i obično su odličan pokazatelj kandidata za zlatne kipiće.

Dodjela Oscara ove godine, zbog pandemije, pomjerena je i održat će se 25. aprila.