open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Banjoj Luci
Dodik: Dan liječenja Covid-pacijenta košta 2.000 KM, od ponedjeljka otvoriti škole
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas da jedan dan liječenja pacijenta oboljelog od koronavirusa košta 2.000 KM.
28.10.2020. u 15:04
get url
text

- Ovih dana to je došlo na milionski iznos u toku dana - rekao je Dodik danas u Banjoj Luci gdje je u Administarstivnom centru Vlade RS-a u toku  sastanak zvaničnika RS-a o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu.

- Neki pojedinci su ignorisali epidemiju i sada su pacijenti. Ovo društvo je izloženo enormnim troškovima zbog ove epidemije. Mnogi projekti su morali biti zaustavljeni i usmjereni prema zdravstvenom sektoru - kazao je Dodik.

Poručio je da od ponedjeljka treba vratiti nastavni proces u škole u RS-u.

- Škole treba vratiti od ponedjljka, ali i dati mogućnost da lokalne zajendice odlučuju u zavisnosti od konkretne situacije. Ovih sedam dana mora biti nadoknađeno - kazao je Dodik.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović ocijenila je da bi potpuno zatvaranje značilo stagnaciju i bilo porazno za društvo.

- Znamo da ne možemo u potpunosti zaključati društvo. Moramo naći sredinu - poručila je.

Ona je naglasila da institucije moraju da čuvaju javno zdravlje i spriječe eroziju ekonomije.

- Neke mjere nisu odmah prihvaćene u javnosti, ali sam uvjerena da ih veliki broj ljudi razumije, a sve što se donosi, donosi se iz prijeke potrebe. Bilo je komentara oko zatvaranje škola.  Ta mjera se nevoljko donijela. Međutim, ove brojke zvone za uzbunu i morali smo da pribjegnemo i toj mjeri i nadam se da je ona privremenog karaktera - kazala je Cvijanović.

Premijer RS-a Radovan Višković je ocijenio da sve što je radio Štab u RS-u i nadležne institucije je zasnovano na zakonu, i da te mjere i odluke se ni u kom momentu ne smiju i ne mogu dovoditi u pitanje.

- Još jednom apelujem na građane da ne nasjedaju na priče skorojevića koji pozivaju da ne nose masku ili da se ne pridržavaju mjera - kazao je Višković.

Najavio je da poslije današnjeg sastanka entitetski štab može da kreira i donosi nove mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.