U obraćanju na 31. specijalnom zasjedanju Generalne skupštine UN-a posvećenom borbi protiv COVID-19, koje je počelo danas u New Yorku, Dodik je istakao da mu je čast da se u svojstvu ''srpskog člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske obrati uvaženom skupu'' povodom najaktuelnije globalne teme današnjice i zahvali na inicijativi i organizaciji ovog zasjedanja posvećenog borbi protiv COVID-19, radi zajedničkog fokusiranja na borbu i suzbijanje ove globalne prijetnje, za koju je neophodna međunarodna solidarnost, koordinisano globalno djelovanje i nada u konačnu pobjedu nad ovom pošasti.

- Pandemija virusa korona je globalni zdravstveni izazov i zahtijeva globalni odgovor. Zdravstveni sistemi u BiH, i to u oba njena entiteta - Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i u Distriktu Brčko, su u dosadašnjem periodu adekvatno odgovorili na izazove pandemije COVID-19, zahvaljujući planiranju i sprovođenju mjera od nadležnih institucija, zalaganju medicinskih profesionalaca i odgovornosti građana i zajednice - istakao je Dodik, piše Srna.

On je naglasio da je odgovoru na pandemiju značajno doprinijela i dobra međunarodna saradnja.

Prema njegovim riječima, dio aktivnosti odgovora na pandemiju realizovan je uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske komisije, Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i mnogih država donatora.

Izrazivši zahvalnost na saradnji, predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da su se pomenuti zdravstveni sistemi u BiH pridružili zajedničkom odgovoru zemalja svijeta na pandemiju COVID-19, kroz pristupanje mehanizmu za globalni pristup vakcini za COVID-19 i Sporazumu o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera.

- Izbijanje pandemije dodatno je pogoršalo situaciju i u kriznim žarištima u svijetu i zbog toga izražavam ozbiljnu zabrinutost, jer će posebno te zemlje dugoročno biti najteže pogođene zbog slabih zdravstvenih sistema, ograničenih finansijskih sredstava i osjetljivosti na krizne situacije. I samo sprovođenje Agende o održivom razvoju 2030. je ugroženo, kao i Akcione agende iz Adis Abebe o finansiranju razvoja. Zemljama su potrebna finansijska sredstva za borbu protiv pandemije i ulaganje u oporavak. U tom smislu BiH podržava stav UN-a da je finansijska podrška ključni aspekt solidarnosti i da porodica UN-a treba da reaguje na sve aspekte krize - ocijenio je Dodik.

On je u obraćanju ovom eminentnom skupu istakao da su posljedice ekonomske krize izazvane pandemijom vidljive u BiH u svim sektorima privrede još od marta ove godine kada je započelo zatvaranje granica, uvođenje različitih mjera s ciljem suzbijanja pandemije, ali i mjera ekonomske prirode koje su neke zemlje uvodile s ciljem spašavanja svojih ekonomija.