open-navfaktor-logo
search
Kontraprotest
Dodik na banjalučke ulice izvodi 25.000 ljudi: Može li se u RS-u ponoviti 1997, kad je Srbin udario na Srbina?
Od 10. oktobra kada je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti donijela odluku kojom se naređuje kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika / potpredsjednika Republike Srpske, u ovom bh. entitetu politička i sigurnosna situacija se iz dana u dan sve više usložnjava. 
22.10.2022. u 15:01
get url
text

VEZANI TEKST - Završen protest opozicije u Banjoj Luci, najavili proteste ispred CIK-a

Krenulo je 9. oktobra kada su opozicione stranke iz RS-a održale proteste u Banjoj Luci. Na Trgu Krajine okupilo se oko dvije hiljade ljudi. Opozicija ne prihvata pobjedu Milorada Dodika koji, prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije BiH, vodi za oko 28.000 glasova u odnosu na kandidata opozicije Jelenu Trivić.

Dan poslije, 10. oktobra Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je po službenoj dužnosti naredbu za ponovno brojanje glasova za predsjednika / potpredsjednika RS-a. Nareba se odnosi za 2.239 redovnih biračkih mjesta u RS-u uključujući i biračka mjesta u Brčko Distriktu BiH sa opcijom glasanja za RS. 

Kontrolno ponovno brojanje počelo je u Zetri 13. oktobra, a tog dana širom RS-a osvanuli su bilbordi s porukom "Samostalnost", iza kojih stoje veterani RS-a. 

Dva dana poslije Udruženje veterana Garda Panteri, zloglasne jedinice iz Bijeljine, čiji je vođa bio likvidirani kriminalac Ljubiša Savić Mauzer održalo press konferenciju sa koje su uputili poruke "da oni kao veterani imaju odgovornost da brinu o Republici Srpskoj".  

- Trenutna politička i sigurnosna situacija u RS-u nije na zadovoljavajućem nivou, a eskalirala je nakon objave rezultata izbora. Teško smo razočarani činjenicom da se o predsjedniku RS-a odlučuje u Sarajevu i da odlučuje predsjednik CIK-a Suada Arnautović, a da se glasovi broje u Zetri koja je bila logor za Srbe. To je za nas stvaraoce RS-a mučna činjenica. U tu situaciju su nas dovele naše političke struture iz opozicije. 

Mi smo uz legalne institucije RS-a, one koje je izabrala narodna volja, spremni smo ih braniti. Nećemo ulaziti u sukobe, ali ako dođe do napada na insitutucije, volju građana RS-a branit ćemo. Mi ćemo pozvati bratska udruženja, sljedeće sedmice se ponovo okupiti. Nećemo dozvoliti da trenutna situacija eskalira u nešto veće. Pratit ćemo situaciju, pozvat ćemo sljedeće sedmice sve borce i komandate svih jedinica. Kako je glasao narod, to je za nas prihvatljivo, ali nećemo dozvoliti da se dese nemiri, lupanja institucija RS-a - rekao je Petar Cvijetinović, predsjednik ovog udruženja.

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, sastanak koji je Cvijetinović spominjao je održan, sve je usaglašeno i dogovoreno, tako da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio za utorak 26. oktobra "okupljanje za odbranu volje naroda na izborima". 

Okupljanje će započeti u parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci odakle će prošetati do Trga Krajine.

Na mitingu u utorak očekuje veliki broj ljudi, koji će "braniti Republiku Srpsku".

- Okupit ćemo se u utorak u šest sati i pokazat ćemo našu spremnost da branimo Republiku Srpsku. Očekujem da će doći veliki broj ljudi, mi očekujemo 25.000 ljudi, pokazat ćemo šta znači moć okupljanja, a ne parada i šarada u tom pogledu - izjavio je Dodik.

VEZANI TEKST - U RS-u ključa: Širom Banje Luke bilbordi "Samostalnost", Čavić upozorava na sukob Srba i Srba

Oglasio se i ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač. 

- Svoja politička prava svi mogu da ostvare u skladu sa zakonom, da dokažu da su bili u pravu, da su pobjednici izbora, ali ne smije se desiti da na bilo koji način bude narušen mir u Republici Srpskoj i sigurnost naših građana - rekao je Lukač. 

Istakao je kako se nada da neće biti nekih organizovanih incidenata koji bi, kako je rekao, na neki način narušili javni red i mir.

- Policija će svakako u skladu sa svojim ovlaštenjima adekvatno da odgovori i da sankcioniše sve one koji to pokušaju da urade - kazao je Lukač i dodao da se nada da niko ni na koji način neće pokušati ulicom ili nekom silom da preuzima vlast u Republici Srpskoj.

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić upozorio je prije nekoliko dana da bi se vrlo lako moglo dogoditi da izbije sukob Srba i Srba, podsjećajući pri tome na događaje iz 1997. godine u Banjoj Luci kada je osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić potpomogunuta zapadnim silama digla pobunu protiv tadašnjeg rukovodstva RS-a, bliskog osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.