open-navfaktor-logo
search
Hrle ka provaliji
Dodik najavio da će igrati Ligu prvaka, a Borac na aparatima
Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik entiteta Republika Srpska, u ljeto 2021. godine bacio je u delirij navijače Borca.
11.01.2023. u 21:08
get url
text
get url
text

- Borac će biti iduće godine šampion i ići u Ligu šampiona ili će barem razigravati za Ligu šampiona - poručio je tadašnji član Predjedništva Bosne i Hercegovine sa govornice Narodne skupštine RS-a tokom rasprave s jednim od opozicionih zastupnika.

Dodik je tada priče da je FK Borac u njegovom vlasništvu okarakterizirao kao izmišljotine. Ali nepobitna činjenica je da klubom upravljaju njemu bliski ljudi, preciznije njegovi sestrići.

Prvo je na predsjedničkoj funkciji u Borcu bio Vico Zeljković, koji se s tog mjesta povukao nakon ustoličenja na poziciju predsjednika FSRS, a onda i FSBiH. Danas je glavna karika u klubu drugi sestrić - Boguljub Zeljković. Brat predsjednika FSBiH potpredsjednik je kluba i jedina poznata "faca" u Upravnom odboru. On se suštinski pita za sve, od izbora trenera, igrača, a jedini istupa u medijima.

Od ljeta 2021. do početka zime 2023. godine Borac je od "Lige šampiona" postao klub koji je na aparatima. Bukvalno. Trener Vinko Marinović bio je primoran prolongirati zakazanu prozivku i početak priprema za proljetni dio sezone. Borac je tako jedini klub iz Premijer lige čiji motori se još nisu upalili. Da bi se mašina pokrenula, neophodna je finansijska injekcija. Samo dva miliona KM.

- Osnovni razlog zašto smo pomjerili početak priprema je nedostatak novca jer se igračima, zaposlenima u radnoj zajednici i dobavljačima duguje od jula. Tu su i dugovanja prema hotelima. To je praktično šest plaća, a u tu treba uračunati i neka potraživanja odranije, prije svega mislim na dugovanja prema igračima, koji su sa Gradskog stadiona otišli ljetos. Riječ je o iznosu od dva miliona maraka i sigurno je da ovaj problem u ovom trenutku ne možemo riješiti - rekao je Bogoljub Zeljković.

Borac su već napustili neki fudbaleri, a to mogu uraditi i ostali ukoliko aktiviraju FIFA-ino pravilo po kojem su poslije četiri neisplaćene plaće slobodni u izboru nove sredine. Na Gradskom stadionu u Banjoj Luci nadaju se da do toga neće doći jer bi to bio najgori scenarij. U Borcu se u posljednje vrijeme nisu pokrivali koliko je jorgan dug, već su svjesno srljali prema provaliji.

- Ukoliko se to ipak desi, u javnost ćemo izaći sa transparentnim podacima u kojima će svi naši troškovi biti javno izneseni i iz kojih će se vidjeti da sa budžetom koji smo imali nismo jednostavno mogli da ispratimo sve tekuća potraživanja - dodao je Zeljković.

U medijima se u međuvremenu pojavila informacija da bi Borac mogao dobiti zabranu registrovanja fudbalera, odnosno zabranu ulaznih i izlaznih transfera.

Još ranije je Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavinost sa adresom u Beogradu upozorio svoje članove na veliki oprez prilikom eventualne saradnje s Banjalučanima.

Poručili su da je to, bez konkurencije, klub s najviše radnih sporova u posljednjoj deceniji na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

- Gotovo da ne postoji član Sindikata koji je nastupao za Borac, a da nije završio na Sudu - otkrili su.

I Sindikatu profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine obratio se veliki broj igrača banjalučkog premijerligaša.

- Klub već nekoliko mjeseci ne izvršava svoje ugovorne obaveze prema njima, a odgovorne osobe na pozive i poruke fudbalera ne odgovaraju ili ne daju adekvatne informacije - saopćio je SPFBiH.

Borac poslije 19 kola u Premijer ligi BiH čuva treće mjesto, a klub se plasirao i u osminu finala Kupa BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.