open-navfaktor-logo
search
Reakcija na odluku CIK-a
Dodik najavljuje mogući bojkot izbora zbog zabrane Ujedinjenoj Srpskoj
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je "odluka nelegitimne Centralne izborne komisije (CIK) BiH" da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske zbog objave spota ove partije, "skandalozan je pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inžinjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolišu CIK".
07.10.2020. u 16:55
get url
text

- Od formiranja novog nelegitimnog saziva CIK-a to tijelo se ponaša kao subjekt izbornog procesa a ne kao neutralna institucija zadužena za provođenje izbora. CIK je već kršio Ustav mijenjajući rok održavanja izbora, a sada pokušava da promijeni učesnike izbora, ostalo je samo da na kraju preinači i volju naroda na izborima, što bi bio kompletan izborni cirkus, na šta SNSD neće pristati - kazao je Dodik upitan da prokomentira odluku CIK-a da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske.

Ukoliko Ujedinjena Srpska bude onemogućena da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, Dodik je najavio da će "SNSD pozvati sve koalicione partnere da preispitaju učešće na predstojećim lokalnim izborima, jer je tijelo zaduženo za fer provođenje izbornog procesa ozbiljno ugrozilo demokratičnost tog procesa u BiH i dovelo u pitanje povjerenje građana Republike Srpske u izbore".

VEZANI TEKST - Skandalozan predizborni spot Stevandićeve "Ujedinjene Srpske": Ujedinjeni protiv Albanaca, Hrvata i Bošnjaka?!

CIK BiH je, podsjetimo, poništio ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM.

Ova odluka CIK-a uslijedila je zbog objave skandaloznog spota ove političke partije.

Iz te stranke su se branili da je razog objave spota poziv političarima na ujedinjenje, a ne predizborna kampanja i da, smatrali su, ne predstavlja kršenje Izbornog zakona BiH.

S obzirom na to da su ranije kažnjavani zbog kršenja odredbi člana 7.3 Izbornog zakona, te da su nastavili sa objavljivanjem spornih sadržaja, predloženo je poništavanje ovjere Ujedinjene Srpske za učešće na Lokalnim izborima, te obaveza uklanjanja spornog spota, dok je predsjedniku Nenadu Stevandiću predložena kazna od 10.000 KM.

Nakon toga odluku su članovi CIK-a usvojili jednoglasno.

Ujedinjena Srpska ima pravo na žalbu Sudu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.