open-navfaktor-logo
search
Jahorina
Dodik nakon sastanka sa Ivancovom: Zvali su iz Ambasade SAD-a, odbio sam poziv na sastanak
Na novinarski upit o procjeni kada će biti formirana vlast te o posljedicama nerealizacije sporazuma lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a o formiranju vlasti u BiH, Dodik nije želio konkretno govoriti o potezima koje namjerava poduzeti
15.08.2019. u 15:34
get url
text

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sastao se na Jahorini sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovom. Dodik je nakon sastanka kazao da bh. entitet RS neće tolerirati i prihvatati opstrukcije iz Sarajeva.

- MAP i ANP je izmišljen uvjet od strane bošnjačke političke elite kako bi se spriječilo formiranje institucija. Oni su od početka znali da nema saglasnosti za ANP jer je Narodna skupština donijela odluku o vojnoj neutralnosti, što slijede svi političari iz RS-a. Apsolutno se znalo da od toga nema ništa. Ovo je samo pokriće za destrukciju ustavnog poretka u BiH i sprečavanje srpskog naroda na legitimno predstavljanje. Mi ćemo kroz tu prizmu to pokušati posmatrati i u vremenu koje dolazi ocjenjivati i modificirati svoje odluke – izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da je o svemu upoznao ambasadora te se osvrnuo na reakciju ukoliko ne dođe do formiranja Vijeća ministara u predviđenom roku, koji istječe početkom septembra.

- Vidjet ćemo. Različite opcije postoje, ali sigurno opcije za opstrukciju izborne volje srpskog naroda se neće tolerirati – poručio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je izjavio da je BiH "neuspješan eksperiment" te da odgovornost za to snosi OHR i oni koji stoje iza OHR-a.

- BiH je mogla da ostane uspješna zajednica da je ostala pri slovu Dejtona – ocijenio je Dodik.

Na novinarski upit o procjeni kada će biti formirana vlast te o posljedicama nerealizacije sporazuma lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a o formiranju vlasti u BiH, Dodik nije želio konkretno govoriti o potezima koje namjerava poduzeti.

- Ja nisam prorok i nemam pojma. Neko je odlučio da opstruira izvornu ustavnu volju na legitimno predstavljanje srpskog naroda, a koliko vidim i hrvatskog. Neko je odlučio da problematizira situaciju u BiH, a to nismo mi. Mi ćemo poduzimati adekvatne naše mjere – kazao je Dodik.

Osvrnuo se Dodik i na zakazane sjednice Predsjedništva BiH, na kojima bi se najprije trebalo raspravljati o pitanju ANP-a, a tek onda o izboru mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

- Ja ću biti u utorak na toj sjednici i moj je stav veoma jasan. Sačekat ćemo da istekne 30 dana. Nakon 30 dana, imam razne ideje i imam namjeru da ih predložim Narodnoj skupštini RS-a. One će biti isključivo motivirane potrebom da se poštuje Ustav BiH – izjavio je predsjednik SNSD-a.

Dodik je potvrdio da se jutros pojavila inicijativa iz Ambasade SAD-a o održavanju sastanka sa njegovim Kabinetom, što je on, tvrdi, odbio.

- Moji ljudi neće učestvovati na tom sastanku. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Nigdje ne piše da je sastavljena od ambasada SAD-a, Rusije i Delegacije EU-a – izjavio je Dodik.

Dodik je izjavio da se pojavila informacija iz Kabineta Federice Mogherini kako se BiH pridružila sankcijama Evropske unije protiv Rusije, što je on ocijenio kao laž i dezinformaciju.

Ambasador Ivancov je poručio da je ozbiljno zabrinut dešavanjima i razvojem situacije u BiH, što se posebno odnosi na neformiranje vlasti nakon Općih izbora.

- To je pitanje stabilnosti, razvoja, provedbe socijalnih i ekonomskih reformi. Očigledno je da je ključ za rješavanje ovog problema formiranje Vijeća ministara BiH. Očigledno je i da bi Vijeće ministara trebalo biti formirano na osnovu zajedničke agende. Sva sporna pitanja trebaju biti riješena nakon formiranja vlasti – izjavio je Ivancov.

Postavljanje preduvjeta je, smatra ambasador, kontraproduktivno, te je izrazio nadu da je još moguće postizanje saglasnosti.

- Članstvo BiH u međunarodnim i regionalnim organizacijama je pitanje za vlasti u BiH. Osnova mog rada u BiH je nemiješanje u unutrašnje odnose, za razliku od nekih mojih partnera u BiH. Mislim da BiH i njeni narodi mogu sami odlučivati kako trebaju živjeti. Pitanje ANP-a je komplicirano i podijelilo je državu, ali je moguć dijalog na tu temu. Zahtjev da se što prije riješi to pitanje nije produktivan – zaključio je Ivancov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.