open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Dodik negoduje, Komšićeva se poštuje: Niko u ime BiH neće prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade
Komšić je jučer dao upute Ambasadi BiH u Štokholmu u kojima je navedeno da "Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade
10.12.2019. u 15:51
get url
text

Bosna i Hercegovina neće imati predstavnika na ceremoniji dodjele Nobelove nagrade danas u Štokholmu. 

Uprkos negodovanju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, naša država zbog odluke Nobelovog komiteta da se ova nagrada dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, neće zvanično imati predstavnika na ceremoniji.

U ime BiH niko nije ovlašten, niti će prisustvovati, potvrđeno je za Faktor u Predsjedništvu BiH, a čime je ispoštovana instukcija koja je data Ambasadi BiH u Švedskoj. Iako nema informacija da će bilo ko doći, ukoliko se desi da se neko pojavi na ceremoniji, bit će to isključivo privatni čin, a ne u ime države. 

Komšić je jučer dao upute Ambasadi BiH u Štokholmu u kojima je navedeno da "Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo ko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime Ambasade Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj".  

VEZANI TEKSTKomšić za Faktor: U ime države BiH niko neće prisustvovati dodjeli Nobelove nagrade

Dodik je danas negodovao zbog instrukcija datih Ambasadi BiH u Štokholmu navodeći da je "Komšić neovlašteno pisao Ambasadi BiH u Švedskoj i mimo bilo kakvog dogovora dao instrukcije njenom osoblju u vezi sa prisustvovanjem ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.