Fudbalski klub Borac će do kraja godine od institucija RS-a dobiti milion KM, kao i rješavanje zaostalih dugova, a u drugom dijelu sezone dodatni milion KM, izjavio je danas Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je danas posjetio FK Borac kako bi čelnicima kluba pružio podršku u daljem radu. Banjalučki klub osvajač je titule prvaka RS-a i očekuje ga povratak u Premijer ligu BiH.

Vico Zeljković, predsjednik FK Borac istakao je da su prethodnom periodu uspjeli da vrate više od devet miliona dugovanja, što je predstavljalo 70 posto problema iz prošlosti.

- Dosadašnjim potezima stvorili uvjete da Borac postavimo tamo gdje mu je mjesto da bude ambasador Banje Luke i RS - kazao je Zeljković.

Novi trener Branislav Krunić zahvalio se svima koji će pružiti podršku da Borac bude jak, kvalitetan, brend RS-a i da se časno i pošteno bore na terenu i postižu velike rezultate.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da i sam može da posvjedoči stabilizaciji materijalnih pretpostavki za funkcionisanje kluba, navodeći da će obaveze iz prošlosti rješiti u roku od 60 dana kako bi stvorili uvjete da kroz formiranje tima sa trenerom na čelu koji će igrati najznačajniju ulogu u prvenstvu BiH i osigurali uvjete za izlazak na evropsku scenu.

- Da bi to uradili moramo imati prefektno čiste finansije u klubu, a to  podrazumjeva rješavanje nagomilanih problema  koji ćemo u određenoj visini rješiti u roku od 60 dana, a ono što je ostalo prema državi to ćemo rješavati na način koji je primjeren ovoj situaciji - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima Borac u najtežim uvjetima i okolnostima nisu napustili njegovi navijači zbog čega je odlučio da pomogne u stvaranju kluba koji će biti na ponos svih navijača i zajednice.

- Naravno to neće biti lako, ali vjerujem da ćemo predanim radom u naredne tri, četiri godine stvoriti Borac respektabilan ne samo na fudbalskoj sceni BiH nego i šire, kako bi smo dočekali stogodišnjicu formiranja ovog kluba - rekao je Dodik.

Naglasio je da će Borcu pomoći i Grad Banja Luka tako da će Borac "biti jedan od najstabilnih fudbalskih klubova u ligi BiH".

Komentarišući dosadašnje upravljanje klubom i gomilanja dugovanja Dodik je istakao da postoji adekvatna dokumentacija i pozvao kontrolne orgazne da provjere da li je neko vršio nezakonite radnje ili se ogriješio o interese kluba.

Branislav Krunić je rekao da intenzivno tragaju za igračkim pojačanjem kako bi ostvarili svoje ambicije, kao i da se nada da je sada svima biti jasno da je Borac novi Borac, da će se igrači radije odazivati pozivima ovog kluba te da će napraviti sastav koji priželjkuje.