open-navfaktor-logo
search
Vojna vježba u Srbiji
Dodik opet o cijepanju BiH: Granica između RS i FBiH je međunarodno priznata
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na današnoj vojnoj vejžbi u susjednoj Srbiji kazao je granica između Republike Srpske i Federacije "međunarodna priznata" jer je "dio međunarodnog ugovora", te da će se nastaviti "ta polemika o BiH".
17.04.2021. u 18:47
get url
text

- Kao da je neko objavio rat u Bosni i Hercegovini, takva se polemika vodi. U suštini se razgovaralo i razgovara o mogućnosti mirnog razlaza u BiH, što je jedina opcija koja će sigurno i biti ostvarena u nekom narednom periodu. Naravno, Izetbegović i njegov vokabular ide za tim da Srbe u Republici Srpskoj i čitavoj BiH naziva agresorom, a želio bi da ostanu u BiH kako bi se iskihavao nad njima sa raznim svojim koncepcijama od njegovoga oca, koje su uspostavljene još davno vezano za muslimansku državu u kojoj bi muslimani dominantno odlučivali o svemu, a Srbi vječito bili kažnjeni - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - Vučić: Nisam vidio dokument, podržavamo teritorijalni integritet BiH

Dodao je se to neće desiti, "da u uslovima kada on i njegova partija razgovaraju o tome i donose deklaracije kako treba Bosnu organizovati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda, onda jedina varijanta koja može biti realna jeste da se mirno raziđemo".

- To je nešto što posljednjih godina apsolutno preferiram i mislim da je to jedino i realno. Moram da priznam da mi je drago što je došlo do tog razgovora o BiH. Oni žele da mobilišu sve one svoje pratioce koji su ih pratili niz godina, i u samom ratu, i mogli smo da vidimo tu histeriju. Mnogi govore, bar što se tiče BiH, da nisu za promjenu granica. Naravno, ni ja nisam za promjenu granica. Granica između RS-a i drugog entiteta je uspostavljena međunarodnim sporazumom i ona je definitivna i neće se mijenjati. Ona postoji imeđunarodno je priznata. Samim činom da je dio međunarodnog ugovora o tome govori da ona ima međunarodno priznanje. U svakom slučakju, nastavit će se ta polemika o BiH - istakao je Dodik.

Na njegovo izlaganje reagirao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, te kazao kako se Srbija ne miješa u unitrašnje odnose u BiH, te da podržava njen teritorijalni integritet. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.