open-navfaktor-logo
search
Zadržao se oko sat
Dodik otišao iz Tužilaštva BiH, saslušan navodno zbog afere "Ikona"
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedsjedništva Bosne i Hercegovine, saslušan je u Tužilaštvu BiH navodno zbog slučaja "Ikona".
04.02.2021. u 12:28
get url
text

Dodik je u Tužilaštvo stigao nešto prije 11 sati, a zgradu je napustio prije 12 sati. Ušao je i izašao iz Tužilaštva BiH na sporedni ulaz. 

Tužilaštvo BiH se do ovog momenta nije zvaničo oglasilo o Dodikovom dolasku u ovu pravosudnu instituciju. Također, nisu se oglasili ni iz Dodikovog kabineta. 

U decembru prošle godine Dodik je ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru ukrajinsku ikona Svetog Nikole.

Ikona navodno potječe iz Luganska i dio je ukrajinske kulturne baštine.

Ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič, nedavno je o slučaju "Ikona" razgovarao sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, kao i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

Kirilič je tada zahtijevao da sporna ikona bude izuzeta od od Dodika, te je tražio da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz BiH, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Iz državnog Tužilaštva su najavljivali da će saslušati i drugu dvojicu članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džafirovića, koji koliko je poznato nisu imali bilo kakvu vezu sa uručivanjem poklona ruskom ministru. 

U međuvremenu u javnosti se pojavilo više verzija priče odakle Dodiku sporna ikona. Međutim, istraga Tužilaštva još ništa nije otkrila ili javnosti nije poznato i ako jeste. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.