Jedini način da BiH preživi je da se vrati svom ustavnom poretku i poštovanju Dejtonskog sporazuma, rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik u intervjuu za SRNU. Tvrdnje srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se Srbija miješa u izbore u BiH, nazvao je lažnim.

Ivanićeva tvrdnja da se Srbija miješa u izbore u BiH predstavlja "dio specijalnog rata protiv RS i Srba", istakao je Dodik. To je i "nastavak njegove politike centralizacije BiH i pružanje alibija onima koji to godinama rade, poput Britanaca, još nekih zapadnih zemalja ili odlazećoj američkoj administraciji", kaže Dodik.

- Dotle ide ta vrsta nacionalne i državne izdaje, da vi optužite Srbiju, koja je politički i državno zainteresovana za status Srba ovdje, da se ona navodno miješa u unutrašnje stvari. To je nešto što apsolutno ne stoji i samo govori o panici u kojoj se nalazi opozicija pa već sad pokušavaju da nađu krivce, i već sada im je kao Vučić kriv - rekao je Dodik.

Ako bude izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, prva zemlja koju će posjetiti sa te funkcije bit će upravo Srbija, najavio je Dodik. Najavio je i da će, odmah po ulasku u Predsjedništvo BiH, tražiti da se donese odluka o podnošenju tužbi pred međunarodnim i domaćim sudovima protiv visokih predstavnika "koji su kršili međunarodno pravo i rušili Dejtonski mirovni sporazum".

- Ne treba vjerovati onima koji na međunarodnom planu kažu da poštuju Dejtonski sporazum, jer da poštuju ne bi ga urušili do te mjere da je danas na sceni pravno politička situacija koja se potpuno razlikuje od onoga što je napisano u Ustavu, a što će biti problem BiH u budućnosti - istakao je on.

Entitet RS je, kaže Dodik, uspio da ojača iako, kako navodi, zapadne zemlje i dalje ulažu veliki novac, prije svega u nevladine organizacije i pojedine medije, pod izgovorom sprečavanja malignog ruskog utjecaja.