open-navfaktor-logo
search
Pričali o vojsci
Dodik otkrio "važan savjet" koji je dobio od Putina
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik otkrio je kako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina dobio važan savjet.
09.12.2021. u 22:55
get url
text

On je rekao da je sa Putinom pričao o "svakoj oduzetoj nadležnosti posebno, a najviše o vojsci".

- Pitao me je da li je to u skladu sa Ustavom, što sam mu ja potvrdio pozivajući se na odredbe koje nama to pravo daju, ne samo Ustav, nego i Aneks jedan-A Dejtonskog sporazuma u kojem je navedeno da oružane snage entiteta – Vojska Republike Srpske i Vojska Federacije BiH ne mogu ni pod kakvim uvjetima preći na "teritoriju" drugog entiteta - naveo je Dodik, prenosi N1.

Dodao da je "samo formiranje Oružanih snaga BiH značilo prelazak preko entitetske linije, što je suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu".

- Predsjednik je insistirao i htio da bude upoznat, a kada mu nešto nije bilo jasno postavljao je dodatna pitanja. Na kraju mi je rekao da niko normalan ne bi mogao da nas spriječi u našim ustavnim pravima. Putin mi je skrenuo pažnju da radimo samo ono što je u skladu sa Ustavom. Mi hoćemo mir, ali isto tako i afirmaciju međunarodnog prava - zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.