open-navfaktor-logo
search
Nije tajna...
Dodik ponavlja poznato: Program reformi ne znači članstvo u NATO-u, o tome BiH mora donijeti odluku
To nije tajni dokument, mnogi važni ljudi, čak iz opozicije imaju taj dokument, ja sam im poslao, kazao je Dodik
29.11.2019. u 12:11
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

Program reformi koje je utvrdilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sadrži sve, a nikakva odluka o NATO integracijama nije donesena, izjavio je danas Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

-Tamo ne piše ANP, ni jedne riječi nema o MAP-u, kaže da proces ne prejudicira članstvo, a ako ne prejudicira članstvo, onda ne prejudicira ni put u članstvo. To govori o tome da ta odluka nije donesena i mogli ste da čujete i ljude iz NATO struktura koji kažu da odluku mora donijeti svaka zemlja, BiH i ima i nema, ne prejudicirati znači ostaviti sa strane u najbukvalnijem prijevodu, znači da taj put stoji jer nismo mogli više da osiguramo što se tiče Republike Srpske - kazao je Dodik.

Rekao je da je konfuziju izazvala činjenica da je u pitanju uvjetno donesen ili usvojen program i da će ga predložiti Narodnoj skupštini RS-a prije nego bude upućen u NATO, a da će taj akt biti poslan kada bude izabrano Vijeće ministara BiH.

-To nije tajni dokument, mnogi važni ljudi, čak iz opozicije imaju taj dokument, ja sam im poslao - kazao je Dodik i dodao da su koristili prakse iz zemalja koje nisu članice NATO-a, a imaju dokumente o saradnji sa NATO-om.

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića da je dobio obećanje da će novi migrantski centri biti formirani i u Federaciji BiH i u RS-u, a da rezultate očekuje na sjednici Vijeća za sprovođenje mira (PIC), Dodik je rekao da PIC ne može ništa da odluči.

-On nek se drži obećanja, u RS-u neće biti centara. Ko daje obećanje, ne može niko da da, ovdje u RS-u postoji odluka da se neće praviti centri za migrante i to će tako i biti - kazao je Dodik.

Na pitanje šta očekuje od nove administracije Evropske unije i da li će put BiH ka EU biti ubrzan, rekao je da će ta administracija  biti suočena sa ozbiljnim izazovima u samoj Evropskoj uniji.

-Činjenica je da u samoj Evropskoj uniji postoje zemlje koje ne daju saglasnost za proširenje, dovode u pitanje opredeljenje Evropske komisije da se s time nastavi, ali svakako mi treba da nastavimo sa pričom o evropskim integracijama. Mislim da bi bilo pametno da sve to još jednom pogledamo, korisnost za sve nas ovdje i da prilagodimo naše kretanje našim potrebama, a ne samo projekcijama i planovima koji nam se nameću sa strane - kazao je Dodik.

Dodao je da imajući u vidu najave da će se mijenjati procedure za pristup EU, koje su još nepoznate, treba vidjeti o čemu se radi. Rekao je da danas 16 zemalja članica ne bi moglo da prođe proceduru koja se traži od BiH.

-Zalažem se za to da RS i FBiH i zajdnički nivo (država Bosna i Hercegovina, op. r.) razviju kapacitete koji će više računa voditi o samim nama - kazao je Dodik.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.