Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je "političko Sarajevo smišljeno pokrenulo, odmah nakon izbora, priču o Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP), da bi se onemogućilo formiranje vlasti".

On je napomenuo da je već mjesecima poznato da je "SBB dio vladajuće koalicije, da su sve vrijeme očigledno sinhronizovano odugovlačili, te podsjetio da je već kod prvih razgovora traženo ministarstvo sigurnosti za lidera SBB-a Fahrudina Radončića".

-To govori o tome da je manipulacija u tom pogledu smišljena, mada meni nije jasno šta je cilj i zašto je to dobro što oni sedam mjeseci onemogućavaju primjenu rezultata izbora-rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, prenose Nezavisne novine.

Dodik je istakao da je to odugovlačenje na štetu BiH, koja je za ovo vrijeme izgubila delegaciju u Vijeću Evrope, da Parlament ne radi, a da je samo Predsjedništvo BiH nastojalo da riješi neka pitanja.

-Evropa je veoma jasno rekla da nema uvjeta za formiranje vlasti. Dakle, MAP nije uvjet za formiranje vlasti-rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, "MAP bi trebalo da bude zajednički program, jer ne postoji nacionalni, ni državni".

-To je napravljeno od prethodnog ministarstva, tu je svašta predviđeno, između ostalog, reforma policije, obaveze koje se traže su potpuno urušavanje ustavnih prava Republike Srpske, to se naravno nije moglo prihvatiti- naveo je Dodik.

Dodik je naveo da time što se preda plan, to znači da ste opredijeljeni za put ka članstvu u NATO, te ponovio da Republika Srpska jeste za saradnju sa NATO-om, ali ne želi članstvo.

On je rekao da poziva NATO "da se napravi plan neke saradnje u okviru Partnerstva za mir i dogovori šta bi moglo ove godine da se radi".

-Ako se išta pošlje prema NATO-u mora da sadrži rečenicu da to nije odluka o članstvu, niti preferira članstvo, niti prihvatanje MAP-a, da se ne bi moglo spekulisati na bilo koji način i o tome se razgovaralo i sa nekim predstavnicima američke administracije-istakao je Dodik.