- Apsolutno nisam bio u dodiru da mogu da ga pozovem - precizirao je Dodik i dodao da taj poziv može da se odnosi na vrijeme kad je Schmidt bio njemački ministar poljoprivrede i kada su se 2016. godine u Sarajevu sastali zbog mjera nametnutih da bi BiH izgubila svoj stočni fond i da bi se omogućilo da Njemačka ovamo izvozi meso.

Dodik je istakao da stavljati to u kontekst kada je "Schmidt lažni visoki predstavnik, govori koliko on nije realan".

- Ne znam šta se sa njim dešava, zašto mu je to potrebno - rekao je Dodik i ocijenio da je to zbog toga da svojim partnerima u RS-u da snagu da pričaju nešto što je laž.

Poručio je Schmidtu da od njega rakiju neće popiti.

VEZANI TEKST - Schmidt: Dodik me zvao na svoje imanje u Bakince, rekao sam mu "prvo posao, pa rakija"

Dodik je izjavio danas da je nakon prošlosedmičnog samita u Briselu evropski put u BiH potpuno besmislen, te da ga treba redefinisati i postaviti u realne okvire današnjeg vremena.

Komentarišući odluku o dodjeljivanju statusa kandidata za članstvo u EU Moldaviji i Ukrajini, Dodik je rekao da ukoliko Unija ne prestane sa postavljanjem nekih iluzornih zahtjeva, BiH nema potrebe da radi na tome.

- Oni misle da smo mi ovdje ljudi manje vrijednosti, oni misle da nas treba stalno pritiskati. Njima nije bio dovoljan rat ovdje i stradanje 94.000 ljudi, oni su napravili svoju odluku i smatraju je historijskom - rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

On je dodao da historiju konotira na neki drugi način i da je odluka o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji nešto što je teško potpuno razumjeti.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da ga je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao da dođe na njegovo imanje u Bakincima kod Laktaša, ali da on to za sada nije prihvatio.

- Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje i popijemo piće. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju - kazao je Schmidt