open-navfaktor-logo
search
Pred posjetu Lavrova
Dodik u ulozi ljekara: Zapadne vakcine protiv korone izazivaju neplodnost, samo je ruska dobra
Ruska uloga u BiH je konstruktivna i neosnovan je napad pojedinih zemalja Zapada, ali i ostala dva člana Predsjedništva, koji ističu da Rusija ima negativan utjecaj na BiH, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uoči sutrašnje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova našoj zemlji. 
13.12.2020. u 19:56
get url
text

Dodik je u izjavi za RTRS istakao da će se Lavrov sastati sa sva tri člana Predsjedništva BiH, ali i da će on imati odvojen sastanak s njim.

Saradnja Republike Srpske i Rusije, ističe Dodik, "bit će nastavljena i u političkom i ekonomskom i svakom drugom obliku, bez obzira na pritiske i Zapada i političkog Sarajeva".

- Ruska uloga je veoma poznata, konstruktivna u skladu sa međunarodnim pravom, ali to nije dovoljno za neke sa Zapada da optužuju Rusiju za maligni utjecaj ovdje. što zaista počinje da bude smiješno, kakav pritisak i lom prave zapadne zemlje. Ovo će biti prilika da na samoj sjednici Predsjedništva BiH, u prisustvu Džaferovića i Komšića, pitamo Lavrova šta to Rusija ovdje rovari i ima li podatke o tome. Rusija ovdje nema nikakvu negativnu ulogu - kazao je Dodik. 

Sa ruskim šefom diplomatije, dodao je on, razgovarat će i o vakcinama protiv koronavirusa. Poručio je da će on primiti rusku vakcinu, te da ne vjeruje u komercijalne koje dolaze sa Zapada.

- Ja vjerujem u to i ne vjerujem u komercijalne priče koje dolaze sa Zapada. Ovdje vakcinu pravi država i vakciniše svoje stanovnike. To znači da treba imati povjerenje. Za razliku od ovih pretendenata ko će prije napraviti vakcinu na Zapadu. Svakakvih tu spekulacija ima, da će vakcina sa Zapada utjecati na sterilitet stanovništva i mnogo čega drugog što ne možete znati - kazao je Dodik, dodajući kako će stoga RS nabaviti vakcinu za svoje stanovništvo isključivo iz Rusije

Najavio je i da će se sastati i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da se taj njegov put slučajno poklopio sa terminom dolaska Lavrova. 

- Opći je napad na Srbe. Iz Amerike iz Komiteta za vanjska pitanja, iz Evrope na mnogim drugim mjestima. Na tapeti je srpski narod, na tapeti je Republika Srpska, na tapeti je Srbija, i morat ćemo u Beogradu da razgovaramo i o tome - zaključio je Dodik. 

Dodik je rekao i da neće podržati odluku o eventualnom povećanju NATO snaga u BiH, koje "zagovaraju američki kongresmeni". Istakao je da se povećanje snaga NATO u BiH, posebno u Brčko distriktu, ne može ostvariti bez odluke Predsjedništva BiH i njegove saglasnosti. 

- Niti jedna vojna sila ne može da uđe u BiH bez sporazuma i konsenuza u Predsjedništvu. Kako će oni sad stacionirati snage, ako Predsjedništvo ne odobri? A u Predsjedništvu se odlučuje konsenzusom, a tu sam ja i ja sam protiv toga - naglasio je Dodik.

Potcrtao je da Republika Srpska u svom programu nema secesiju.

- Ali nismo spremni da trpimo stalne najave kako treba ukinuti Republiku Srpsku. I sad poručujem, ako neko hoće da ukine Republiku Srpsku, mi više nemamo šta da tražimo u BiH - poručio je Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.