open-navfaktor-logo
search
Bez dogovora
Dodik: Vojska neće ići na granicu, nema migrantskih centara u RS-u
Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori. Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa
11.06.2019. u 13:30
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas nakon hitne sjednice da je sjednica završena bez donošenja bilo kakve odluke.

Kazao je da on nije prihvatio inicijativu da se duž granice Bosne i Hercegovine rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH da štite granicu od migranata.

- Ostali smo bez bilo kakve odluke. Zahtjev koji je predložio Željko Komšić, a podržao Šefik Džaferović, išli su da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Ja sam prije godinu tražio takvu mjeru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim - rekao je Dodik.

Dodao je i da "to nije nadležnost vojske".

- Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori. Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Preglasan sam u pogledu Frontexa. Procedura govori da se te tačke mogu vratiti u redovnu proceduru. Ja mogu potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa - rekao je on.

Dodao je i da je član Predsjedništva Šefik Džaferović predložio da se donese zaključak koji podrazumijeva da se centri za smještaj migranata rasporede po cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Na prostoru Republike Srpske neće se pratiti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu - kazao je Dodik, te dodao da će problem s migrantima biti "serviran" nižim nivoima vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.