Dodik kaže da to nije i ne može promijeniti ni sastanak SNSD-a, HDZ-a i Trojke. Istakao je da je činjenica da su pokrenute neke stvari sa mrtve tačke, ali da time interesi RS-a i zaključci Narodne skupštine RS-a nisu ugroženi.

Prihvatanje mogućnosti da bude pokrenuta procedura imenovanja sudija u Ustavni sud BiH, pojašnjava Dodik, ni u kojem slučaju ne znači da je RS odustala od stava da prije toga bude riješeno pitanje stranih sudija i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH.

- Ništa nije završeno. Moguće je da ćemo pokrenuti proceduru. To znači da će neko ko je nadležan pokrenuti proceduru izbora sudija Ustavnog suda BiH. To prolazi proces konkursa nakon čega dolazi kod predsjednika RS-a, koji predlaže Narodnoj skupštini RS-a kandidata od onih koji su se prijavili na konkurs - rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

On je dodao da konačnu odluku donosi Narodna skupština RS-a, te da uz najbolju političku volju taj proces ne može biti završen prije nove godine.

- Tu proceduru u svakom trenutku možemo obustaviti. Sada moram sve ovo da govorim i pitam zašto sam bio u situaciji da kažem da je to opet pod našom kontrolom - rekao je Dodik.

Dodik je govorio i o razgovorima sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Hrvatske Zoranom Milanovićem, najavljenoj sjednici vlada RS-a Srbije, obilježavanju godišnjice stradanja i progona u akciji "Oluja", ali i političkoj situaciji u BiH.