Razlog odgađanja je službeni put u Mađarsku, objavio je RTRS. 

Poziv Ambasade Bosne i Hercegovine u Mađarskoj Dodiku je dostavljen 17. oktobra, odnosno prije nego što je Sud zakazao glavni pretres.

VEZANI TEKST - Dodik suđenje pretvorio u cirkusku predstavu, sutkinja ga zaustavila u tome

Dodik se pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine 16. oktobra i odbio je tada da se izjasni o krivici te je pokušao u svom stilu da od suđenja napravi farsu.  

Rekao je da ne razumije ni optužnicu niti o čemu se radi. Odbio je potvrditi lične podatke, ustati pred sutkinjom Jasminom Ćosić Dedović, uz obrazloženje da ga "bole leđa"... Sutkinja je prekinula njegovo izlaganje te konstatovala da negira krivicu.

Sud BiH protiv Dodika, te Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, u predmetu "Ukaz" potvrdio je optužnicu kojom ih tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Glavni pretres u sudskom postupku protiv Dodika i Lukića zakazan je za 22. novembar.