open-navfaktor-logo
search
Na štetu države
Dodikovo i Šarovićevo "srbovanje" preko NATO-a
Koliko god se Dodiku žurilo da zauzme pozicije u izvršnoj državnoj vlasti, toliko se Šaroviću ne žuri jer je sa partnerima iz PDP-a u udobnim državnim ministarskim foteljama, koje može zadržati do narednih izbora
26.08.2019. u 20:41
get url
text

Aktuelni ministar vanjske trgovine i vanjskih odnosa i državni zastupnik Mirko Šarović, kaže da je stav SDS-a da u ovom trenutku pitanje NATO-a ne treba biti u fokusu naših dešavanja.

- Mi iz RS-a smo vezani Rezolucijom NSRS u kojoj je jasno rečeno da se po pitanju vojnih saveza insistira na vojnoj neutralnosti - poručio je Šarović.

Za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koja je u Narodnoj skupštini RS usvojena sa 44 glasa, nisu glasali poslanici iz Šarovićeve stranke, odnosno nije glasala niti jedna srpska opoziciona stranka.

No, sada kada se Godišnji nacionalni plan (ANP) pokazao kao pogodan poligon za politička nadmudrivanja, i kada se preko ANP-a dokazuje u disciplini "srbovanja" ko je veći, a ko manji Srbin Šarović se poziva na Rezoluciju NSRS.

Nije Šarović zaboravio samo činjenicu da SDS uz ostale opozicionare nije podržao Rezoluciju, već i da je kao ministar u Vijeću ministara BiH na sjednici održanoj 15. septembra 2016. godine glasao za Odluku o izmjenama odluke o uspostavljanju Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine.

Među članovima je i bivši SDS-ovac i u to vrijeme zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, koji je u međuvremenu „prisegnuo“ Miloradu Dodiku.

Ono što je svojevremeno na aktivnostima vezanim za NATO put naše države započela Dodikova savjetnica Ana Trišić-Babić, nastavili su kadrovi Saveza za promjene.

I nije Šaroviću, baš kao ni Dodiku smetalo svih ovih godina, da Komisija radi, između ostalog, na "utvrđivanju prioriteta u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koje proizlaze iz učešća BiH u NATO programu "Partnerstvo za mir", kao i u vezi sa prijemom u punopravno članstvo NATO saveza". 

Nije Šarović imao ništa protiv ni kada je u septembru prošle godine Komisija sačinila ANP, koji je aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić četiri puta stavljao na dnevni red, i svaki put skidao zbog trojice ministara: Mirka Šarovića, Dragana Mektića i Igora Crnadka.

Dovoljno je bilo da samo jedan od njih trojice na sjednici Vijeća ministara BiH glasa za ANP i dokument je mogao biti proslijeđen u Brisel.

No, "srbovanje" je ipak preče, jer da su glasali onda bi ih Dodik "potopio" u Republici Srpskoj. I obratno. Pri tome, i Dodik je zaboravio da je SNSD nudio podršku NATO-u i spremnost da BiH postane članica, nakon čega je zagovarao demilitarizaciju, da bi se sada došlo do koncepta vojne neutralnosti. Cijeli taj proces je  opravdavan i vezivan uz Srbiju.  

Sada kada je ANP, koji je čisto tehničko pitanje pretvoren u politički problem broj jedan u državi, niko od srpskih političara ne želi preuzeti "historijsku odgovornost" i biti proglašen izdajnikom i manjim Srbinom. 

Koliko god se Dodiku žurilo da zauzme pozicije u izvršnoj državnoj vlasti, toliko se Šaroviću ne žuri jer je sa partnerima iz PDP-a u udobnim državnim ministarskim foteljama, koje može zadržati do narednih izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.