Nakon višednevnih razgovora gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i vijećnika u Gradskom vijeću Zenice gdje je vođena rasprava o amandmanima podnesenim na Prijedlog budžeta Grada Zenica za 2020. godinu od vijećnika parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB BiH, gradonačelnik i Gradska uprava zaključili su kako su amandmani SBB BiH najpotrebniji za građane Zenice. Prihvaćeni su i bit će sastavni dio budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, čime se stvaraju pretpostavke za normalno funkcionisanje Grada Zenica.

Ovu vijest s nestrpljenjem čekaju svi građani Zenice, a posebno najosjetljivije kategorije koje bi u narednim danima zahvaljujući sporazumu trebale dobiti pripadajuća novčana sredstva.

Dogovorom Kluba vijećnika SBB BiH i gradonačelnika Kasumovića Grad Zenica će prvi put u historiji u budžetu osigurati 300.000 KM za isplatu naknada za svakog novorođenog stanovnika Zenice. Vodeći brigu o pronatalitetnoj politici, Grad Zenica je, također prvi put, prije dvije godine uveo novčanu pomoć za vantjelesnu oplodnju. Za pomoć radnicima i finansiranje rada JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica prihvaćenim amandmanom u budžetu je planirano milion KM.

- Zahvaljujem se Klubu vijećnika SBB BiH na jednoj, rekao bih, prozeničkoj odluci koja će doprinijeti stabilizaciji prilika u našem gradu i zahvaljujući kojoj ćemo uz sve napore koje vodi Gradska uprava nastaviti pozitivne trendove u svim oblastima života građana Zenice - nakon sastanka poručio je Kasumović.

Služba za finansije Grada Zenica i Služba kabineta gradonačelnika vikend će provesti radno kako bi amandmani Kluba vijećnika SBB BiH bili uvršteni u Prijedlog budžeta Grada Zenica za 2020. godinu. S ciljem dobrobiti i zaštite najboljih interesa svih građana Zenice, od predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica Diane Bešić očekuje se da u najkraćem roku zakaže sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će Grad Zenica dobiti svoj budžet za 2020. godinu, saopćio je Grad Zenica.