open-navfaktor-logo
search
Naličje vlasti u TK
Dok pristižu optužnice za zapošljavanje supruge: Nedžad Hamzić vodi Komisiju za borbu protiv korupcije Skupštine TK
Supruga Nedžada Hamzića, zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) i predsjednika ove stranke u Tuzli, dva puta je zaposlena od njegovih stranačkih kolega i oba zaposlenja dovela su do optužnice.
08.10.2021. u 21:38
get url
text

Jedna optužnica Kantonalnog tužilaštva TK datira iz 2018. godine, ali ona nije bila prepreka da Hamzić, u februaru ove godine, bude imenovan za predsjednika Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK.
Podsjećamo, te 2018. godine optužen je nekadašnji direktor Elektrodistribucije Tuzla i SBB-ovac Mahir Nurkanović jer je u tom javnom preduzeću zaposlio Amelu Hamzić.

VEZANI TEKST - Zbog supruge predsjednika tuzlanskog SBB-a Nedžada Hamzića podignuta druga optužnica

Kantonalno tužilaštvo TK jučer je saopćilo da je Općinski sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv Jasenka Smajića (44), Omera Delalića (52) i Adise Mehić (45) iz Tuzle, direktora i dvoje profesora Saobraćajne škole u Tuzli. Svi oni su SBB-ovci, ali i članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja, koja je nauštrb drugih, kvalifikovanijih kandidata, na poziciju saradnika za ekonomsko-finansijske poslove u školi zaposlila Amelu Hamzić.

Aktuelna vlast u TK, koju predvodi Socijaldemokratska partije (SDP), a uz SBB, čine je i Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka (NS), busa se u prsa formiranjem Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK, tijela koje postoji već pet mjeseci, ali još nije poznat niti jedan rezultat njegovog rada. Dok oni osnivaju Ured, Komisiju vodi Hamzić, čija je notorna reputacija podebljana još jednom optužnicom protiv njegovih stranačkih kolega, zbog zapošljavanje njegove supruge.

Da bi Hamzić postao predsjednik Komisije, smijenjen je Mahir Mešalić iz Demokratske fronte (DF), koji kaže da razloga za njegovu smjenu nije bilo.

- Razlog za smjenu nije postojao jer smo svaku prijavu i žalbu, bilo anonimnu, bilo potpisanu, proslijeđivali organima za provođenje zakona. Tu izuzetaka nije bilo. Jedini razlog za moju smjenu je promjena vlasti - kaže Mešalić.

SBB bio je dio skupštinske većine i dok su na vlasti u TK bili Stranka demokratske akcije, DF, Socijaldemokrate (SD) BiH i Stranka za BiH, pa je tako Hamzić glasao da Mešalić bude predsjednik pomenute komisije, potom je, nakon promjene vlasti, glasao da ga smijeni, a onda i da postane sam postane predsjednik.

Nezvanično saznajemo, da je Komisija za borbu protiv korupcije imala značajan broj prijava protiv SBB-ovaca, pa je stavljanje pod kontrolu ovog skupštinskog tijela imalo dodatnu težinu.

Samoproklamovani borci protiv korupcije oličeni u novoj vlasti u TK, svjesno su, znajući za jednu optužnicu, pustili lisicu da čuva kokošinjac, a na ono što su uradili samo ih je podsjetila još jedna optužnica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.