U vremenu kada svakodnevno slušamo da iz naše zemlje odlaze ljekari i medicinsko osoblje nezadovoljno plaćama koje imaju u svojim radnim jedinicama, s druge strane ne možemo ignorirati činjenicu da nam ljekara, općenito medicinskog osoblja, istovremeno, ima na biroima. Tako u Tuzlanskom kantonu svoju šansu na zaposlenje čeka 81 doktor medicine, a 2.235 medicinskih sestara-tehničara. U Kantonu Sarajevo je 48 doktora medicine na evidenciji nezaposlenih, među kojima ima internista, oftamologa, hirurga...

Obrazovni sistem proizvodi više medicinskog kadra nego je potrebno

- Kada je riječ o ljekarima, oni se prijavljuju na evidenciju odmah iz obrazovnog sistema. Nakon diplomiranja prijave se i sačekaju prvi konkurs. Praksa je pokazala da prvo zaposlenje bude preko nekog od programa sufinansiranja zapošljavanja ljekara Zavoda zdravstvenog osiguranja. Ljekari se jako kratko zadržavaju na evidenciji - navodi nam Amela Makul, stručni saradnik za informiraje Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Na evidenciji ove službe se nalazi 81 doktor medicine, a diplomiranih medicinskih sestara, inženjera laborantske dijagnostike, inženjera medicine radiologije je 147, dok je medicinskih sestara/tehničara 2.235.

- Potražnja za srednjoškolskim medicinskim osobljem postoji u skladu sa potrebama bh. tržišta rada, što znači da se osobe ove struke zapošljavaju, ali da obrazovni sistem proizvodi više od same potražnje - objašnjava nam Makul.

Na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo ukupno je prijavljeno 48 doktora medicine i to 42 doktora medicine, po jedan internista, oftamolog, hirurg, doktor medicine rada, sudske medicine i dermatolog.

- Mi imamo izuzetnu saradnju sa Zavodom za zapošljavanje KS, ali zapošljavati se može kada za to dobijemo zeleni signal od Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva zdravstva. Nedostajući kadrovi se upošljavaju kroz projekte koje odobrava Vlada KS sa kojom imamo odličnu saradnju - govori nam Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Podsjeća da ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaje dosta specijalističkog kadra.

- Nedostaje pedijatara, osoblja u oblasti školske medicine, u porodičnoj medicini. Dakle, školska i porodična medicina su nam najalarmantniji. Deficitarno zanimanje je već više godina doktor radiologije jer tu specijalizacija traje oko šest godina. I nije isto biti doktor radiologije i inženjer radiologije. Naime, inženjer radiologije je srednji stručni kadar sa visokom školom, a doktor radiologije ima studij medicine, plus šest godina specijalizacije. E o tom kadru se moralo voditi računa prije 15 godina, i tu je zakazala famozna politika planiranja, i to nam sada dolazi na naplatu - govori nam Šarkić.

U Zeničko-dobojskom kantonu pet radiologa na birou

Kada je riječ o nezaposlenom zdravstvenom osoblju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na evidenciji biroa su tri doktora medicine, 30 inženjera medicinske radiologije, 79 fizioterapeuta i 279 medicinskih sestara-tehničara.

U Zeničko-dobojskom kantonu na birou je ukupno 985 medicinskih sestara, četiri doktora medicine, pet doktora medicine-radiologa, jedan doktor porodične medicine, ali i 18 operatora na opremi medicinske radiologije.

U Posavskom kantonu su nam kazali na na birou nemaju doktora medicine. Na evidenciji nezaposlenih je 99 medicinskih sestara, 17 medicinskih laboratorijskih tehničara i četiri farmaceutska tehičara.