open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Dok zaposleni ljekari odlaze nezadovoljni plaćama, na biroima svoju šansu čeka više od 140 ljekara
Mi imamo izuzetnu saradnju sa Zavodom za zapošljavanje KS, ali zapošljavati se može kada za to dobijemo zeleni signal od Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva zdravstva, govori Arman Šarkić
07.07.2019. u 07:33
get url
text
Dom zdravlja Stari grad

U vremenu kada svakodnevno slušamo da iz naše zemlje odlaze ljekari i medicinsko osoblje nezadovoljno plaćama koje imaju u svojim radnim jedinicama, s druge strane ne možemo ignorirati činjenicu da nam ljekara, općenito medicinskog osoblja, istovremeno, ima na biroima. Tako u Tuzlanskom kantonu svoju šansu na zaposlenje čeka 81 doktor medicine, a 2.235 medicinskih sestara-tehničara. U Kantonu Sarajevo je 48 doktora medicine na evidenciji nezaposlenih, među kojima ima internista, oftamologa, hirurga...

Obrazovni sistem proizvodi više medicinskog kadra nego je potrebno

- Kada je riječ o ljekarima, oni se prijavljuju na evidenciju odmah iz obrazovnog sistema. Nakon diplomiranja prijave se i sačekaju prvi konkurs. Praksa je pokazala da prvo zaposlenje bude preko nekog od programa sufinansiranja zapošljavanja ljekara Zavoda zdravstvenog osiguranja. Ljekari se jako kratko zadržavaju na evidenciji - navodi nam Amela Makul, stručni saradnik za informiraje Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Na evidenciji ove službe se nalazi 81 doktor medicine, a diplomiranih medicinskih sestara, inženjera laborantske dijagnostike, inženjera medicine radiologije je 147, dok je medicinskih sestara/tehničara 2.235.

- Potražnja za srednjoškolskim medicinskim osobljem postoji u skladu sa potrebama bh. tržišta rada, što znači da se osobe ove struke zapošljavaju, ali da obrazovni sistem proizvodi više od same potražnje - objašnjava nam Makul.

Na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo ukupno je prijavljeno 48 doktora medicine i to 42 doktora medicine, po jedan internista, oftamolog, hirurg, doktor medicine rada, sudske medicine i dermatolog.

- Mi imamo izuzetnu saradnju sa Zavodom za zapošljavanje KS, ali zapošljavati se može kada za to dobijemo zeleni signal od Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva zdravstva. Nedostajući kadrovi se upošljavaju kroz projekte koje odobrava Vlada KS sa kojom imamo odličnu saradnju - govori nam Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Podsjeća da ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaje dosta specijalističkog kadra.

- Nedostaje pedijatara, osoblja u oblasti školske medicine, u porodičnoj medicini. Dakle, školska i porodična medicina su nam najalarmantniji. Deficitarno zanimanje je već više godina doktor radiologije jer tu specijalizacija traje oko šest godina. I nije isto biti doktor radiologije i inženjer radiologije. Naime, inženjer radiologije je srednji stručni kadar sa visokom školom, a doktor radiologije ima studij medicine, plus šest godina specijalizacije. E o tom kadru se moralo voditi računa prije 15 godina, i tu je zakazala famozna politika planiranja, i to nam sada dolazi na naplatu - govori nam Šarkić.

U Zeničko-dobojskom kantonu pet radiologa na birou

Kada je riječ o nezaposlenom zdravstvenom osoblju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, na evidenciji biroa su tri doktora medicine, 30 inženjera medicinske radiologije, 79 fizioterapeuta i 279 medicinskih sestara-tehničara.

U Zeničko-dobojskom kantonu na birou je ukupno 985 medicinskih sestara, četiri doktora medicine, pet doktora medicine-radiologa, jedan doktor porodične medicine, ali i 18 operatora na opremi medicinske radiologije.

U Posavskom kantonu su nam kazali na na birou nemaju doktora medicine. Na evidenciji nezaposlenih je 99 medicinskih sestara, 17 medicinskih laboratorijskih tehničara i četiri farmaceutska tehičara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.