VEZANI TEKST - Amerika objavila novu listu sankcija, na njoj Dodiku bliski ljudi

Đokić smatra da SAD, "kao velika država, uvođenjem sankcija njemu i ostalim zvaničnicima u Republici Srpskoj pokazuje svoju veliku slabost".

- Ne znam šta je to što bi se moglo kvalifikovati kao štetna radnja kada sam 2017. godine potpisao sporazum o saradnji, a na osnovu ovlaštenja Vlade RS-a kako bi se izvršila gasifikacija postrojenja za proizvodnju i preradu nafte u Rafineriji nafte Brod - rekao je Đokić.

Đokić je kazao da je "ova aktivnost imala za cilj da se neutrališe veliki zagađivač sa kojim je problem imala Hrvatska i Republika Srpska u tom regionu".

- U Sjedinjenim Državama imaju neke svoje kriterije, ni najmanje mi to ne smeta. Oni su trebali da nazovu pravim razlogom ono što su uradili, a to je da ja pokazujem iskreno poštovanje i ljubav prema Rusiji i ruskom narodu i to sam činio duži niz godina i nastavit ću tako poručio je Đokić.

Prema njegovim riječima, Americi to smeta i "smislili su da je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma to što smo uredili na kvalitetan način jedno privredno pitanje, koje je od interesa i za BiH".

Perović rekao je odluku američkog Ministarstva finansija da mu uvede sankcije zbog lobiranja za sastanke Milorada Dodika i Vladimira Putina nazvao "smiješnim".

Kazao je da je "logično da radi za RS čiji je Dodik predsjednik".

- Pa za koga ću lobirati? Za Joea Bidena? On je predsjednik Amerike i ima svoje lobiste - rekao je Perović i dodao da Amerika radi šta hoće.

Rekao je i da "nema namjeru da ide u Ameriku niti ga ta zamlja više zanima".

- Nisam bio tamo deset godina. Nekada sam volio tu zemlju, a sada jedva čekam da se ona raspadne, da nas ostave na miru jer je cijeli svijet umoran od njih - rekao je Perović.

Cvijetinović, koji je predsjednik Udruženja Srpsko-rusko prijateljstvo i SNSD-ov zastupnik u Skupštini općine Lopare kazao je da ga "sankcije ne zanimaju". SAD su ga sankcionirale zbog povezanosti sa kompanijom Inžinjering-BN Bijeljina koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

Kako je kazao, "nije tajna da je ova kompanija u skladu s domaćim propisima trgovala sa Ukrajinom, Rusijom i još nekim državama".

- Sve su službe kroz to prošle i dobijena je saglasnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara. Nismo radili nikakve motore za helikoptere. U ugovorima i sa jednima i drugima navedeno je da je riječ o rezervnim dijelovima motora civilne avijacije - rekao je Cvijetinović.

Sankcionisanje svojih saradnika Milorad Dodik je nazvao "pokušajem obezglavljivanja naroda u Republici Srpskoj".

Sve što rade, dodao je on, "u stvari rade zbog veza ruskog i srpskog naroda koje su općepoznate".

- Ni ogromna stradanja i žrtve, razaranja i ratovi, nisu napravili neprijateljstvo između Srba i Rusa. Neće ni američke sankcije. Ako smo mi pokazna vjezba za ostale u svijetu koji bi da sarađuju sa Rusima, neka bude tako. Zar je moguće da su Dodik, Cvijanović, Stevandić, Đokić i ostali sankcionisani krivi, a da ni u čemu nema američke krivice? - rekao je Dodik, prenosi RTRS.