open-navfaktor-logo
search
Proslavljeni F1 vozač
Doktori otkrili plan: Michael Schumacher ponovo na operacionom stolu
Legendarni njemački vozač Formule 1, Michael Schumacher, bit će podvrgnut novom operativnom zahvatu, tvrdi italijanski Contro Copertina.
10.06.2020. u 16:11
get url
text

O čemu se radi rekao im je vodeći francuski kardiokirurg Philippe Menasche, jedan od pionira liječenjem matičnim ćelijama.

- Cilj je regenerisati Michaelov nervni sistem - kazao je rekao je Menasche.

Neurohirurg Nicola Acciari dodao je kako je nauka napravila veliki iskorak na području tretmana matičnim ćelijama, ali da to ne mijenja činjenicu da i dalje malo znamo o ljudskom mozgu.

- Ne možemo reći kakve će učinke ovaj tretman imati - kazao je Acciari, koji je u decembru prošle godine za portal Motosport.com rekao kako je Schumacheru potrebna 24-satna pažnja.

- Iako su o njemu intenzivno brinuli, a to je trajalo dugo vremena, mnogo se toga promijenilo u i na njegovom tijelu, od organa, kostiju, do mišića. Sve je to rezultat oštećenja na mozgu zbog pada koji mu se dogodio. Njegovo trenutano stanje zahtijeva 24-satnu pažnju. Oko sebe ima tim fizioterapeuta koji pokušava pojačati učinak dugotrajne brige o njegovom stanju. Postoje komplikacije poput mišićne atrofije, osteoporoze pa čak i poremećaja u radu organa. U slučajevima ljudi koji su s ekonomskog stajališta slabiji, ovakvi bi slučajevi uglavnom završavali smrću jer je tijelu napravljena šteta koja se ne može popraviti - otkrio je poznati italijanski doktor.

Podsjećanja radi, 29. decembra 2013. godine proslavljeni vozač Formule 1 doživio tešku povredu na skijanju u francuskom dijelu Alpa. Od tada javnosti je poznato jako malo informacija o njegovom zdravstvenom stanju. Makar je tako bilo do danas kada su otkriveni naredni koraci u liječenju Schumija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.