open-navfaktor-logo
search
Projekat EU-a
Domu zdravlja Bihać, oštećenom u zemljotresu u Hrvatskoj, donirano šest stambenih kontejnera
Dom zdravlja Bihać pretrpio je velika oštećenja usljed zemljotresa koji je pogodio region sa epicentrom u blizini Zagreba.
31.12.2020. u 18:26
get url
text

Prema nalazima ovlaštenih inžinjera, zgrada Doma zdravlja u Bihaću nije za upotrebu zbog narušene mehaničke stabilnosti i sigurnosti.

Tim povodom, a na urgentni zahtjev upućen Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK) da se ovoj instituciji pruži hitna podrška u vidu stambenih kontejnera, koji će služiti kao privremeno rješenje za nastavak efikasnog rada, Evropska unija (EU) je putem projekta "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH" donirala šest kontejnera koji će biti postavljeni na lokaciju i tako omogućiti medicinskom osoblju da nastave sa pružanjem medicinskih usluga - saopćeno je iz IOM-a.

Kako se u saopćenju navodi, transport i instalacija kontejnera bit će podržani u okviru projekta "Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu", koji, također, finansira EU, a implementiraju IOM i UNHCR.

Tokom primopredaje šest stambenih kontejnera, predstavnici Doma zdravlja Bihać zahvalili su za donaciju i istakli da je ta intervencija od velike pomoći za ovu ustanovu.

- Dom zdravlja Bihać pruža usluge zdravstvene zaštite za gotovo 60.000 stanovnika, a u uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa pruža dodatne napore i osigurava uvjete za omogućavanje pristupa zdravstvenoj zaštiti svim stanovnicima Bihaća, ali i migranatima i izbjeglicama koji trenutno borave u USK - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.