open-navfaktor-logo
search
Snimljen teleskopom
Dovoljno velik da proguta Zemlju: Na površini Sunca eruptirao solarni tornado od 20.000 kilometara
Sunce je prvi dan ljeta emitovalo solarni tornado dug 19.312 kilometara (12.000 milja), koji je dovoljno velik da proguta našu planetu. nevjerovatne snimke snimio je čovjek po imenu Apollo Lasky iz Illinoisa, SAD, koristeći svoj solarni teleskop u dvorištu.
26.06.2022. u 13:01
get url
text
Erupcija na Suncu

Ono što se zapravo vidi na snimku je dio sistema solarne oluje koji je poslao vrtlog vrele plazme koja je izbijala sa površine Sunca.

Iako je twister bio dovoljno velik da proguta zemlju, kako objašnjava SpaceWeather.com, jednostavno je pao nazad na užarenu zvijezdu, ali ne prije nego što je Lasky snimio svemirsku emisiju kamerom, piše Unilad.

A trenutak se odigrao 21. juna, na dan ljetnog solsticija kada jedan od polova Zemlje doživljava svoj maksimalni nagib prema suncu. Ovaj sistem solarne oluje nije bacio materijal prema Zemlji. Umjesto toga, većina tornada je pala nazad na sunce nakon okretanja.

Portal Astronomy & Astrophysics objašnjava šta je solarni tordano, navodeći da se taj izraz koristi za opisivanje rotirajućih magnetnih struktura iznad solarnog ekstremiteta - u ovom slučaju površine Sunca. 

Taj je fenomen snimio i NASA-in Solar Dynamics Observatory 2012. godine.

Što se tiče Laskyja, astrofotograf je tokom godina snimio neke nevjerovatne prizore sa Sunca koristeći svoj solarni teleskop.

Rekao je za Unilad da je solarni filter na njegovom teleskopu nešto što je razvio tokom osam godina uz razne eksperimente pokušaja i učenja iz grešaka u vlastitom domu.

Lasky u svojoj biografiji kaže da je poznat po tome što mu je zabranjen pristup svakom astronomskom forumu zbog njegovog solarnog teleskopa, dodajući da mu je sigurnost prioritet broj 1 i da ništa što radi nije opasno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.