open-navfaktor-logo
search
Stanje u BPK Goražde
Dr. Bičo: Drugi smo kanton u FBiH po broju vakcinisanih, nemamo pulmologa i infektologa
U Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde u protekla 24 sata, od testiranih 48 uzoraka, 23 su pokazala pozitivan nalaz i svi su područja Prače.
21.01.2022. u 17:11
get url
text

Prema riječima dr. Medine Bičo, direktorice Zavoda za javno zdravstvo, u posljednja 24 sata od COVID-19 oporavljeno je 27 osoba, što je više nego zaraženih.

- Aktivnih slučajeva je 289, a u izolaciji je 586 osoba. Od početka pandemije 114 ih je preminulo, a oporavljeno ukupno 2.727 osoba. Trenunto je 25 pacijenata hispitalizirano, i to 22 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i tri u Kantonalnoj bolnici Goražde – kaže Bičo.

Dr. Medina Bičo

Dodaje da se u posljednje četiri sedmice bilježi značajan rast broja novozaraženih.

- Trenutno je najveći pritisak na ambulante u tri doma zdravlja, u Goraždu, Ustikolini i Prači. Imamo dosta osoba koje se, zbog upale pluća, liječe i u kućnim uvjetima – navodi Bičo.

U BPK Goražde do sada je prvom dozom vakcinisano 51,5 posto građana starijih od 18 godina. Prvu dozu primilo je 9.262, drugu 8.628, a treću 764 osobe.

Bičo dodaje da trenutno vlada manja zainteresovanost građana za prvu, ali je zato povećan broj onih koji se žele vakcinisati trećom dozom.

- Iako smo na drugom mjestu po broju vakcinisanih, odmah iza KS, uvijek može bolje, naročito kada je u pitanju prva doza – kaže Bičo.

Problem nedostatka medicinskog kadra evidentan je i u ovom kantonu.

- Mi smo i prije pandemije COVID-19 bili deficitarni sa nekim kadrovima. Fali nam pulmolog koji jednom sedmično dolazi iz drugog kantona ili se angažuje da snimke očitava elektronski. Kantonalna bolnica u Goraždu nema ni infektologa koji se povremeno angažuje. Nedostatak nekih ljekara pokušava se nadomjestiti postojećim zdravstvenim osobljem koje zaista daje sve od sebe kako bi građani dobili na vrijeme i adekvatnu medicinsku uslugu – ističe Bičo.

Pozvala je građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

- Ne trebamo zaboraviti da je COVID-19 respiratorna, kapljična infekcija od čijeg se zaražavanja možemo zaštititi ako svi nosimo maske, redovno održavamo higijenu ruku i izbjegavamo masovna okupljanja. Naravno, vakcinacija je najefikasnije sredstvo u borbi protiv virusa, pa pozivam građane koji to nisu učinili da se vakcinišu – poručila je Bičo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.