open-navfaktor-logo
search
Impresivna karijera
Dragan Stojković: Ivica Osim je zaslužio da dobije ulicu u Beogradu
Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković je u Sarajevu otkrio jednu divnu informaciju, koja će obradovati sve iskrene poklonike fudbala na prostoru čitavog regiona.
14.05.2022. u 13:38
get url
text

- Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvjesno da će jedna od ulica u našoj prijestolnici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu. On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čovjeku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice - rekao je Stojković za sajt Fudbalskog saveza Srbije i još jednom evocirao uspomene na čovjeka sa kojim je imao fenomenalan odnos u reprezentaciji Jugoslavije.

- Jedan tužan momenat za sve nas koji smo volljeli Ivicu Osima. Bio je veoma šarmantna osoba, čovjek koji je plijenio znanjem, stavom i harizmom. Neko ko je zaista zadužio fudbal u bivšoj zemlji i ostavio dubok trag u inostranstvu. Ne pamtim njegovu igračku karijeru, bio sam isuviše mali, ali kažu da je imao nadimak Štraus s Grbavice, to ne dobija svako. Njegova trenerska karijera je bila impresivna, ostat će mi zauvijek urezano u sjećanju sve ono što nam je pokazivao na treninzima i način na koji je radio sa nama u reprezentaciji. Naravno, momenti sa Mundijala u Italiji 1990. godine su nešto specijalno.

- Također i kvalifikacioni put do tog šampionata na kome smo jednu Francusku ostavili iza sebe, dovoljno govori o podvigu i stilu igre pod palicom Ivice Osima. Ljudima koji nisu rođeni na ovim našim prostorima, Švabine misli i ideje bile su nerazumljive. Bio je vrlo inteligentan, svaka njegova rečenica imala je neki širi smisao, nije se služio floskulama i uvijek je slao jasnu poruku šta želi i šta mu je namjera. To smo samo mi Balkanci znali da razumijemo na pravi način. Osim je bio kosmopolita, lijepo se osećao i u Zagrebu i u Beogradu i u Skoplju… Ljubljani, Titogradu, Novom Sadu, Prištini… I svuda su ga voljeli. Ukratko rečeno, bio je Jugosloven. Doći u Sarajevo i odati mu poslednju poštu, najmanje je što možemo da učinimo za jednog takvog čovjeka otvorenog srca. Švabo je to zaslužio svojom pojavom, likom i djelom - zaključio je Stojković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.