Reakcije

Društvo za ugrožene narode kritiziralo dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Objavljeno: 16.10.2019. u 08:21

Potpuno je neshvatljivo zašto odbor za dodjelu nagrade "priznaje intelektualnu podršku genocidu", navode iz Društva 

Društvo za ugrožene narode (GfbV) kritiziralo je dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Petru Handkeu. 

- Tokom rata u Bosni, Handke je stao na stranu srpskih ratnih zločinaca - podsjeća Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode .

Kako ona dodaje, Handke je ostao vjeran Slobodanu Miloševiću, ratnom zločincu, sve do smrti u Haškom zatvoru. Kako je rekla, potpuno je neshvatljivo zašto odbor za dodjelu nagrade "priznaje intelektualnu podršku genocidu".

GfbV je, kako podsjećaju, već 1996. godine upozorio pisca da ignorira sve dokaze o genocidu u Bosni sa 100.000 mrtvih, oko 30.000 silovanih žena, s više od 100  logora i oko 750 otkrivenih masovnih grobnica. Organizacija za ljudska prava tada je objavila svezak sa 16 priloga pisaca, novinara i aktivista za ljudska prava pod naslovom "Pjesnikov strah od stvarnosti" kako bi se suprotstavila Handkeovim grubim tezama. Iz ove organizacije podsjećaju i da je pisac odbio poziv GfbV-a da razgovara sa preživjelim žrtvama genocida u Bosni i obilazi prizore masakra. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije