Društvo za ugrožene narode (GfbV) kritiziralo je dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Petru Handkeu. 

- Tokom rata u Bosni, Handke je stao na stranu srpskih ratnih zločinaca - podsjeća Jasna Čaušević iz Društva za ugrožene narode .

Kako ona dodaje, Handke je ostao vjeran Slobodanu Miloševiću, ratnom zločincu, sve do smrti u Haškom zatvoru. Kako je rekla, potpuno je neshvatljivo zašto odbor za dodjelu nagrade "priznaje intelektualnu podršku genocidu".

GfbV je, kako podsjećaju, već 1996. godine upozorio pisca da ignorira sve dokaze o genocidu u Bosni sa 100.000 mrtvih, oko 30.000 silovanih žena, s više od 100  logora i oko 750 otkrivenih masovnih grobnica. Organizacija za ljudska prava tada je objavila svezak sa 16 priloga pisaca, novinara i aktivista za ljudska prava pod naslovom "Pjesnikov strah od stvarnosti" kako bi se suprotstavila Handkeovim grubim tezama. Iz ove organizacije podsjećaju i da je pisac odbio poziv GfbV-a da razgovara sa preživjelim žrtvama genocida u Bosni i obilazi prizore masakra.