open-navfaktor-logo
search
Bez eksera
Drvena džamija u turskom Izniku napravljena 1884. i dalje odolijeva zubu vremena
Akcay je dodao kako ova džamija napravljena metodom uklapanja materijala i bez korištenja eksera podsjeća na džamije u istočnom dijelu crnomorske regije
29.06.2019. u 15:02
get url
text

Iznik, u turskoj provinciji Bursi, zbog svog značaja kroz historiju, tokom cijele godine privlači brojne turiste. Jedna od stvari koje je neophodno vidjeti prilikom posjete Iznika, jeste i džamija koju su 1884. godine od drveta napravili majstori iz Trabzona, područja na crnomorskoj obali.

Ipak, ono što ovu džamiju smještenu u podnožju planine Samanli, udaljenoj oko 30 kilometara od centra Iznika, čini posebnom, jeste i činjenica da prilikom njene gradnje nije korišten nijedan ekser.

Napravljena je u mjestu Elmali i to većinom od hrastova drveta. Obzirom da crnomorska regija obiluje šumskim površinama, majstori s tog područja usavršili su tehnike uklapanja drveta pa je džamija, uprkos tome što nisu korišteni ekseri, opstala i do danas.

{$galerijaFotografija}

Zamjenik muftije izničkog Hasan Akcay kazao je kako građevine od drveta zauzimaju posebno mjesto u kulturu Anadolije.

Akcay je dodao kako ova džamija napravljena metodom uklapanja materijala i bez korištenja eksera podsjeća na džamije u istočnom dijelu crnomorske regije.

- Ovdje je 1871. godine napravljen mesdžid. Kasnije je on uništen u požaru. Potom su majstori iz Trabzona 1884. napravili džamiju od drveta, bez da su koristili eksere. Kasnije je 1947. dograđen jedan dio - rekao je Akcay.

Pojasnio je kako je džamija restaurirana 2014.

- I danas se u njoj obavljaju molitve. Pored nje je 2004. napravljena još jedna džamija. Pošto u drvenoj džamiji nema grijanja, zimi koristimo novu, a ljeti drvenu džamiju. Džamija napravljena bez eksera je dio naše tradicije i kulture - rekao je Akcay.

Pojedini izvori navode kako je to jedina džamija u marmarskoj regiji napravljena bez eksera zbog čega privlači dodatni broj posjetilaca.

Mještanin Hasan Cakar rekao je kako su njihovi preci prije otprilike 150 godina došli iz Batumija, u današnjoj Gruziji i naselili dolinu u Izniku, ali da se tu nisu dugo zadržali zbog njenog položaja.

- Naši stariji su jednog ramazana po dužnosti došli u džamiju na ovom području. Veoma im se dopao Elmali i kasnije su se s porodicama nastanili ovdje - rekao je Cakar.

Cakar je kazao kako mnogi turisti posjećuju ovu džamiju koja i danas odolijeva zubu vremena.

Džamija u Izniku, Turska
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.