open-navfaktor-logo
search
Dani antifašizma
Đulić: Očekivali smo uvrede u Mostaru, uvijek stižu iz iste političke kuhinje
Veliki broj članova antifašističkih udruženja iz Bosne i Hercegovine i regije su polaganjem cvijeća i vijenaca na Partizanskom groblju obilježili 75. godišnjicu oslobođenja Mostara od fašizma.
15.02.2020. u 15:39
get url
text
Mostar Dani antifašizma
Mostar Dani antifašizma

Tom prilikom istaknuta je važnost očuvanja ovog vrijednog spomenika, kao i vrijednost antifašističke borbe.

Iako je mjesto osiguravao veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, ni ova posjeta nije protekla bez uobičajenog incidenta.

Prvo su učesnike manifestacije “Dani antifašizma” u Mostaru, kako smo već izvještavali, dočekali grafiti fašističkih obilježja i ustaško znakovlje, a da bi ih kada su krenuli ka autobusima s Partizanskog groblja po završetku programa, napala grupa huligana koji su bacili baklju i boce pred njih.

Tom prilikom je oštećen autobus. Veći incident je spriječila policija. Bilo je planirano da povorka sa učesnicima manifestacije propješači dionicu od Musale do Partizanskog groblja no policija je odlučila da se učesnici na mjesto održavanja središnjeg programa prebace autobusima.

- Dočekani smo novim grafitima, ali to smo i očekivali. To je ista kuhinja. Znamo koji centri moći kažu da se ovdje nešto smije ili ne smije odnosno može ili ne može. Nisam bez veze rekao da je ovaj grad okupiran od ljudi i politika koji ne misle dobro narodima koji ovdje žive.

Oni se danas nas plaše. Sve što rade proizilazi ustvari iz njihovog straha. Mi nosimo ideje budućnosti i zajedništva, dok oni žive sa idejama daleke prošlosti i tu dolazi do problema - kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar Sead Đulić .

Manifestaciji su prisustvovali antifašisti iz svih krajeva naše zemlje, ali i iz Hrvatske i Slovenije, kao i živući akteri događaja iz februara 1945. godine.  Gjorge Nikolov iz Slovenije je poručio kako je ponosan što je bio te kako će uvijek ostati samo Jugoslaven.

-Na sve manifestacije ove vrste rado se odazivam. Nedavno sam bio u Jajcu, zatim na obilježavanju Igmanskog marša, a danas sam u Mostaru poštujući datum u kojem smo pobijedili okupatora. Ne dopadaju mi se bilo kakve podjele.

Toliko godina smo bili braća, a sada nas nastoje dijeliti po vjeri i naciji. Ja ljude dijelim prema onome da li je neko dobar čovjek ili ne. Svako ima svoje opredjeljenje. Mi nismo protivnici nijedne države- poručio je Nikolov.

Polaganjem vijenaca i dodjelom Februarskih priznanja završen je program obilježavanja Dana antifašizma u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.