open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Dunović traži ocjenu ustavnosti Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović uputio je Ustavnom sudu Federacije BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti dva člana Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.
02.06.2020. u 16:29
get url
text

Istovremeno, upućen je i Zahtjev za privremenu mjeru kojom bi se, ukoliko Ustavni sud prihvati Zahtjev, odmah obustavila primjena navedenih članova, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Dunovića.

Dunović smatra "da postoji osnov koji upućuje na to da je Ministarstvo financija FBiH, u ovom slučaju, uzurpiralo ovlasti zakonodavne vlasti".

- Naime, spornim Pravilnikom je Ministarstvo propisalo naplatu poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti, na način da se vrši procjena o tome radi li se o samostalnoj ili nesamostalnoj djelatnosti, što je u suprotnosti sa samim Zakonom o porezu na dohodak. Zakonom je jasno definisana razlika samostalne i nesamostalne djelatnosti, te dalje "procjenjivanje" spornim Pravilnikom upućuje na moguću povredu ustavnosti i zadiranje izvršne vlasti u nadležnosti zakonodavne, što može stvoriti pravnu nesigurnost - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.