Mirza Varešanović, Slaven Musa, Emir Spahić i Vinko Marinović imena su koja se najviše povezuju s trenerskim pozicijama u stručnom štabu fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nedavno izabrani selektor Dušan Bajević najavio je da će imena svojih pomoćnika saopćiti tek nakon novogodišnjih praznika. Ako je suditi po poznanstvima odranije, najviše šansi da bude jedan od saradnika iskusnog Mostraca ima Varešanović, s obzirom na to da su njih dvojica već sarađivali u Grčkoj.

Slaven Musa, osim svojim znanjem, zadovoljio bi i neko nepisano pravilo nacionalnog ključa, dok je Spahić neko ko zbog svog autoriteta uživa Bajevićevo poštovanje još iz igračkih dana.

Kada je riječ o Vinku Marinoviću, aktuelni selektor mlade U21 reprezentacije BiH spominjan je i kao mogući novi selektor kada je ostavku prvobitno podnio Robert Prosinečki, ali je on tada kategorički odbacio tu mogućnost. No, Marinović se preuzimanjem FK Sarajevo eliminisao iz utrke za stručni štab Zmajeva.

- Mislim da je između čelnika Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i selektora postignut dogovor da Bajević svojevoljno izabere dva saradnika, a da će trećeg, vjerovatno trenera golmana, "nametnuti" Savez. Vjerovatno Bajević može birati i tri trenera, ali ne vjerujem da će se za to odlučiti. Teško je uopće prognozirati za koga bi se mogao odlučiti. U tim situacijama prevagnuće Bajevićeva procjena u koga ima najveće povjerenje i šta od saradnika zapravo očekuje. Povjerenje je jako bitno - kazao je izvor Nezavisnih novina iz FSBiH, dodavši:

- Osim što je najtrofeniji trener koji će sjesti na klupu BiH, postoji još nešto neprocjenjivo bitno kada je riječ o Bajeviću. Za razliku od nekih svojih prethodnika, on je veoma lojalan reprezentaciji, ima patriotski naboj i ne samo profesionalnu želju za uspjehom, nego i navijačku. On dokazano voli reprezentaciju BiH. Dok su neki njegovi prethodnici u fokusu pregovora imali finansijske uslove, Bajević novac nije spominjao. Prihvatio je funkciju prije svega jer želi da pomogne.

Nakon što Zmajevi pod vodstvom Roberta Prosinečkog nisu uspjeli ostvariti diretkan plasman na EURO, Bajeviću je pripala uloga spasitelja da to pokuša ostvariti u martu u utakmicama baraža (play-off UEFA Lige nacija).

U polufinalu BiH će igrati sa Sjevernom Irskom, a u eventualnom finalu protiv pobjednika Slovačka - Republika Irska.