Subota, 08.05.2021.
FOTO: FUCZ

Dvogodišnji Muhamed igrao se pored minskog polja kod Busovače

Fotografija dvogodišnjeg Muhameda Muhića kako se igra pored minskog polja ispod znaka minske opasnosti i čija je porodična kuća najbliža deminiranoj površini, sada je samo ružno sjećanje

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) - “Busovača B” tehničkim izviđanjem očistio je 18.792 m2 sumnjive površine na lokaciji Gornja Rovna – Donja Rovna, sedam kilometara zapadno od Busovače.

- Od ukupne površine predmetnog zadatka manuelnom metodom tehničkog izviđanja deminirano je 18 192 m2, a čišćenjem oko pronađenih mina manuelnom metodom deminirano je 600 m2.  Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađeno je šest komada NUS-a i pet mina - navodi se u saopćenju FUCZ-a.

Lokacija Gornja Rovna – Donja Rovna nalazi se u naselju Gornja Rovna, u čijoj blizini su stambeni objekti u kojima živi lokalno stanovništvo, kao i lokalni putevi koji se intenzivno koriste za prilaz naselju.

- Otklanjanjem ove minske opasnosti omogućeno je sigurno kretanje lokalnog stanovništva i korištenje predmetne lokacije za snabdijevanje ogrevnim drvetom a obzirom na to da u naseljenim kućama žive i djeca, čišćenjem ove lokacije obezbijeđeno im je bezbrižnije djetinjstvo bez straha da će se u igri naći u minskom polju. Fotografija dvogodišnjeg Muhameda Muhića kako se igra pored minskog polja ispod znaka minske opasnosti i čija je porodična kuća najbliža deminiranoj površini, sada je samo ružno sjećanje - dodaje se u saopćenju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh