open-navfaktor-logo
search
Međunarodno priznanje
Dvoje bh. ljekara dobitnici prestižnih nagrada za istraživačka dostignuća u medicini
Zeničanka dr. sc. Nermina Rizvanović dobitnica je međunarodnog priznanja za oblast Intenzivne medicine i anestezije na 7. konkursu International Medis Awards for Medical Research 2020, čija je virtuelna ceremonija održana sinoć u Ljubljani.
11.12.2020. u 11:43
get url
text

Na području ginekologije pobijedio je doc. dr. sc. Igor Hudić s Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Među finalistima ovogodišnjeg konkursa, bila je još jedna bh. doktorica, radiologinja iz Kantonalne bolnice iz Orašja Martina Džoić Dominiković. Ona je također bila nominirana u oblasti ginekologije.

Stručni međunarodni žiri, koji je predvodio slovenski reumatolog prof. dr. Matija Tomčić, od prispjela 222 naučna rada iz devet područja medicine i farmacije, odabrao je 19 radova iz pet zemalja: Srbija, Mađarska, Austrija, Slovenija i Bosna i Hercegovina koji su ušli u finalni izbor, a uvrstio je i studiju ove anesteziologinje iz Kantonalne bolnice Zenica (KBZ).

Kako je istakla doktorica Rizvanović, nagradu je dobila za studiju "Utjecaj preoperativne primjene ugljikohidratne otopine u odnosu na tradicionalni koncept preoperativnog gladovanja kod pacijenata koji su podvrgnuti kolorektalnoj hirurgiji, kolorektalnog karcionoma, na metabolički i imunološki postoperativni odgovor".

Smanjenje postoperativne inzulinske rezistencije

- Naši su rezultati pokazali da preoperativna ugljikohidratna otopina značajno smanjuje postoperativnu inzulinsku rezistenciju, zatim poboljšava inzulinsku senzitivnost, održava bolju postoperativnu glikemiju, značajno smanjuje imunološki odgovor organizma, ali i ubrzava postoperativni povratak funkcije probavnog trakta te skraćuje dužinu hospitalizacije - pojašnjava Rizvanović u izjavi za Fenu.

Osim zahvale kolegama i medicinskim tehničarima sa Odjela anesteziologije i reanimatologije, Odjela opće i abdominalne hirurgije te Odjela laboratorijske dijagnostike KBZ-a, koji su joj pomogli u provođenju istraživanja i bez kojih ne bi bilo ni ove nagrade, izrazila je zahvalnost i svojoj mentorici Višnji Nesek-Adam s Kliničke bolnice Sveti duh iz Zagreba te prof. dr. Samiru Delibegoviću iz UKC-a Tuzla.

Rizvanović se nada da bi, s obzirom da je Bosna i Hercegovina dominantan tradicionalni koncept predoperativnog gladovanja, rezultati njihovog istraživanja mogli podići nivo svijesti kod zdravstvenih profesionalaca o važnosti kontrole postoperativne inzulinske rezistencije i imunološkog odgovora.

Doc. dr. sc. Igor Hudić i njegova ekipa istraživali su ulogu progesteronom induciranog blokirajućeg faktora (PIBF) kao mogućeg pokazatelja ishoda trudnoće nakon vantjelesne oplodnje (IVF). Njihova studija je prva takve vrste koja je ikad objavljena i gdje se istražuje utjecaj PIBF-a u vrijeme implantacije nakon IVF-postupka. Rezultati su pokazali višu stopu trudnoće kod žena koje su imale viši nivo PIBF-a. Uspješna trudnoća nakon vantjelesne oplodnje (IVF-postupka) može se predvidjeti mjerenjem koncentracije PIBF-a, a ubuduće bi se taj faktor nakon IVF-postupka mogao davati ženama s niskim nivoima PIBF-a.

Neplodnost sve teži teret društva

Kako je rekao doc. dr. sc. Hudić, neplodnost je sve teži teret našeg društva. Postoje mnogi poznati razlozi za neplodnost; međutim, kod oko 20 posto slučajeva uzrok ostaje nepoznat i tu se govori o idiopatskoj neplodnosti.

- Budući da je pomaganje svim ženama moj moto, ovih 20 posto je ogroman naučni izazov te smo se moja ekipa i ja posvetili tome u svom ispitivanju - kazao je također.

Područje ginekologije ove godine je izrazito zastupala Bosna i Hercegovina te je jedna od finalistica International Medis Awardsa bila i dr. sc. Martina Džoić Dominković, radiologinja s Odjela radiologije iz Opće bolnice Orašje, koja je sa svojom ekipom istraživala moguću primjenu nove ultrazvučne metode – elastografije u zdravih žena jer se ranije elastografija koristila za razlikovanje benignih od malignih lezija dojke.

Dr. Džoić Dominković kaže da joj je velika čast biti ovogodišnja finalistica IMA. Za nju to znači "da su prepoznati i napori mladih ljekara koji se posvećuju istraživanjima u malim bolnicama", što je također nadahnuće za njen daljnji profesionalni razvoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.