open-navfaktor-logo
search
VSTVBiH
Džaba su došli: Odgođen izbor glavnih tužilaca u četiri kantona
Pojedini članovi Vijeća istakli su kako su programe rada kandidata dobili neposredno prije sjednice te kako nisu imali dovoljno vremena da ih detaljno pročitaju
15.05.2019. u 11:39
get url
text

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH odlučili su odgoditi izbor glavnih tužilaca u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu, koji je bio planiran za danas.

Nakon što su pozvali sve kandidate za glavne tužioce da danas predstave svoje programe, članovi VSTV-a su se iznenada "dosjetili" da cijela procedura ide prebrzo, te da nemaju vremena danas saslušati i analizirati programe svih devet kandidata.

Pojedini članovi Vijeća istakli su kako su programe rada kandidata dobili neposredno prije sjednice te kako nisu imali dovoljno vremena da ih detaljno pročitaju.

- Podvijeće je zaista brzo uradilo posao. Tražili smo od Podvijeća da izdvoji pet rukovodnih funkcija za koje će provesti proceduru po hitnim pravilima. Mislim da je Podvijeće uradilo maksimum i potrudili su se da to bude na dnevnom redu danas. Ja bih konkretno mogao to da uradim danas, ali pitanje je mogu li ostali - kazao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

Član VSTV-a Goran Nezirović rekao je da se ovdje ne radi o tome da li je neko pojedinačno spreman da donosi odluku.

- Kada smo obavljali intervjue sa kandidatima, sjednica je već bila zakazana i utvrđen dnevni red. Onaj ko je zakazivao sjednicu i sastavljao dnevni red znao je kada će se završiti intervjui i kada će objektivno moći dostaviti materijale članovima Vijeća. Mi svi znamo karijere tužilaca, znamo njihove ocjene, imamo izvještaje - rekao je Nezirović.

Međutim, on je naglasio da je dovoljno da samo jedan član Vijeća kaže da nije spreman da bi se odgodio izbor glavnih tužilaca.

Član Podvijeća Slavo Lakić koji je učestvovao u proceduri obavljanja intervjua sa kandidatima kazao je da je bio veliki psihički napor sve završiti na vrijeme.

- Držali smo sjednicu Podvijeća u toku radnog vremena da bismo to sve završili. Podržavam da se imenovanja odlože - rekao je član Podvijeća Slavo Lakić.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić rekla je da nije trebalo sve staviti u isti dan, već podijeliti na nekoliko dana.

- Pa, vidite koliko je kandidata, ima ih devet, dajte da realno neke stvari shvatimo. Govorila sam i prije za pravilnike i sve, radimo brzo i ispast će kako ne treba - kazala je Jukić.

- U petak sam bila na intervjuima sa kandidatima i spremna sam za četiri kandidata koje sam imala priliku da vidim i da im postavljam pitanja, ali ne znam kako ću ovih ostalih pet. Puno je ovo za jedan dan - zaključila je potpredsjednica Vijeća Jadranka Lokmić-Misirača.

Milan Tegeltija je dodao da su intervjui sa kandidatima završeni u petak te da je od tada prošlo četiri dana.

- Postojalo je vrijeme da se pripremimo. Ovdje su svi imali dobru namjeru, ali ne možemo raditi ako svi nisu spremni da saslušaju programe - kazao je Tegeltija.

Imenovanja glavnih kantonalnih tužilaca odgođena su za kraj maja, kada će biti zakazana naredna sjednica VSTV-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.