open-navfaktor-logo
search
Sastanak Političke grupe
Džaferović: HDZ mora poštovati poziv iz Predsjedništva, Čović neka dokaže da je zagovornik evropskog puta
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je nakon današnjeg sastanka Političke radne grupe kazao da su svi učesnici u potpunosti svjesni činjenice da BiH treba što prije pokrenuti reforme na evropskom putu, te da se poduzimaju reforme oko kojih u ovom trenutku postoji konsenzus.
04.05.2020. u 15:58
get url
text

- Postoji nekoliko pitanja koja uopće ne bi trebala da budu sporna i koja bi se narednih dana ili sedmica trebali rješavati, kao naprimjer pitanje Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama, preporuka OSCE-a za poboljšanje izbornog procesa, pitanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, reforme javne uprave. Potrebna je još samo jedna strategija u jednom entitetu da se usvoji, da taj uvjet bude ispunjen. Danas je potpuno jasno kazano da svi učesnici žele da se to što prije dogodi u BiH, da se BiH pomakne iz tačke zastoja na svom evropskom putu – izjavio je Džaferović.

VEZANI TEKST - Komšić o nedolasku kadrova HDZ-a: To pitajte Sattlera, on je bio sa šampionima evropskih puteva 

Podsjetio je da je na prošloj sjednici Predsjedništva BiH usvojen zajključak kojim se obavezuje Vijeće ministara BiH da u saradnji sa Kolegijom za evropske integracije i Direkcijom za evropske integracije pokrene pitanje izrade novog akcionog plana za realizaciju ovih 14 preporuka, odnosno kompletnog Mišljenja Evropske komisije.

- Ja bih da pozovem i HDZ, gospodina Čovića, gospodina Bevandu i gospođu Krišto da jednostavno učestvuju u onome što je njihovo pravo i onome što je njihova ustavna i zakonska obaveza. Ako žele da kažu da poštuju Ustav BiH, zakone BiH, onda moraju poštovati poziv koji dolazi iz Predsjedništva BiH, ovdje u institucije BiH, oni kao zvaničnici države BiH. Ako kažu da su za evropski put, ovo sve što radimo ovih dana u vezi s ovom inicijativom radimo u dogovoru i uz pomoć Evropske komisije i zemalja Kvinte – kazao je Džaferović govoreći o nedolasku kadrova HDZ-a BiH na današnji sastanak.

Ocijenio je da su razlozi koji su navedeni u pismu kojim HDZ obrazlaže nedolazak svojih kadrova "takvi da ne zaslužuju komentar".

VEZANI TEKST - Dodik: Situacija je usložnjena zbog nezakonitog izbora CIK-a, prioriteti EK-a su omča oko vrata BiH

- Neka dokaže gospodin Čović da je zagovornik evropskog puta BiH. To će najbolje pokazati tako što će učestvovati u funkcioniranju institucija BiH, a danas su zasjedale institucije BiH – kazao je Džaferović.

Pojasnio je da je BiH nakon dužeg zastoja prošlom sjednicom Predsjedništva BiH pokrenula se iz zastoja na svom evropskom putu, što je, ocjenjuje, nešto što je vrijedno pažnje, uzimajući u obzir prethodni zastoj.

- Danas mislim da se iskreno govorilo o tome šta BiH može da uradi na svom evropskom putu i da se uradi odmah to što može da se uradi i oko čega postoji konsenzus. Svi su jako zainteresirani da BiH što prije dobije kandidatski status – ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o reakciji Ambasade Ruske Federacije na zabranu ulaska ruskom vojnom timu na teritorij BiH, Džaferović je izjavio da nije njegovo da vodi javne polemike sa bilo kojom ambasadom, ali da može pozvati sve ambasade da, ukoliko žele pomoći BiH, to urade onako kako zahtijevaju zakoni BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.