open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović i Guliyev: Nastaviti demokratsku tranformaciju zapadnog Balkana
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je s potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OSCE-a i specijalnim predstavnikom za jugoistočnu Evropu Azayem Guliyevim. 
09.03.2022. u 17:42
get url
text

Na početku sastanka izražena je zahvalnost OSCE-u na pomoći državljanima BiH koji su bili angažirani u misiji u Ukrajini i njihovoj uspješnoj evakuaciji u BiH iz ratom zahvaćenog područja.

Istaknuto je da BiH prepoznaje važnost pomoći koju OSCE pruža u izgradnji i jačanju demokratskih institucija i da je na tome iskreno zahvalna.

Kao oblasti pomoći apostrofirani su podrška vlastima u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi terorizmu, podrška sajber-sigurnosti, te podrška reformi pravosuđa i promovisanju ljudskih prava.

Posebna pažnja je posvećena izbornom procesu u BiH, odnosno reformi izbornog zakonodavstva BiH i osiguravanju svih uslova da u predviđenom zakonskom roku budu održani naredni opći izbori. Ukazano je na značajnu i konstruktivnu ulogu OSCE-a u ovim aktivnostima.    

Potpredsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a i specijalni predstavnik za jugoistočnu Evropu Guliyev pozdravio je političku volju da se međusobnim dijalogom odgovori na trenutne izazove unutar BiH, te ojača povjerenje i evropska perspektiva.

Konstatirano je da mora biti nastavljena demokratska tranformacija regije zapadnog Balkana, u čemu će OSCE dati nepristrasnu podršku. Sastanku je prisustvovala i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.