Džaferović i Komšić razgovarali su sa šefovima stalnih misija u OSCE-u, ambasadoricom Francuske Christine Fages, ambasadoricom Njemačke Gesom Brautigam, ambasadorom Italije  Stefanom Baldijem, ambasadorom Velike Britanije Neilom Bushom i ambasadorom SAD-a Michaelom Carpenterom. Sastanku je prisustvovala i šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec.

Šefovi misija OSCE-a istakli su nužnost održavanja izbora u oktobru 2022. godine, bez obzira na eventualne ishode razgovora oko reforme Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom istaknuta je posebna važnost paketa reformi koji se tiču zaštite integriteta izbornog procesa, putem kojeg bi se vratilo povjerenje građana u sam izborni proces.

Posebna pažnja posvećena je angažmanu OSCE-a u Bosni i Hercegovini i u tom kontekstu pozdravljeni su brojni projekti podrške i obuke koje OSCE provodi kroz lokalne kancelarije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su podržali reformske procese u svim prioritetnim oblastima iz Mišljenja Evropske komisije, kao što su oblast reforme javnih nabavki, sukoba interesa, pravosudnog sistema i borbe protiv korupcije.

Džaferović i Komšić su zahvalili ambasadorima na obimnoj podršci koju OSCE pruža Bosni i Hercegovini, te pozdravili značajan angažman Misije u obnovi države, kao i doprinos u stvaranju demokratskog i sigurnog društva.

Ambasadori pet stalnih misija pri OSCE-u su ponovili zajedničku podršku suverenoj, nezavisnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini, te istakli da će se ona nastaviti kroz bilateralnu i multilateralnu saradnju. 

Razgovarano je i o ukrajinskoj krizi, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu s kojim se evropski kontinent suočava.