open-navfaktor-logo
search
Obraćanje
Džaferović: Kada bi odustali od vladavine prava, a nećemo, to bi odvelo ovu zemlju u anarhiju
Govoreći o najavama Milorada Dodika da bi mogao napustiti vladajuću većinu, Džaferović je kazao da je to stvar Milorada Dodika i njegove političke stranke
20.08.2019. u 12:51
get url
text
Izjava Šefik Džaferović

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je potvrdio da je, zbog izostanka dogovora, Godišnji nacionalni program (ANP) skinut sa dnevnog reda današnje redovne sjednice Predsjedništva BiH te da je zbog toga odgođena i vanredna sjednica, na kojoj se trebalo raspravljati o mandataru za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Ključno pitanje u BiH je, ističe, spremnost svih na poštivanje principa vladavine prava, a uzrok postojećih postojećih problema su, dodaje, pokušaji iz entiteta RS da se ne dostavi ANP.

- Niko nema pravo da samostalnom akcijom to obustavlja. Svi smo dužni da poštujemo zakone ove zemlje, i ona rješenja koja nam se dopadaju i ona koja nam se ne dopadaju, ali zakon je zakon i svi ga u ovoj zemlji moraju poštivati. Ukoliko neko misli da stvari trebaju ići drugačije, da trebamo imati drugačija rješenja, onda to treba da testira kroz institucije BiH. Ako institucije BiH usvoje to kao svoje rješenje, onda je to opet zakon i onda je to opet obaveza za sve nas. Ali samostalno, bez odluke institucija vršiti takve akcije, niti je legitimno niti je legalno – pojasnio je Džaferović.

I ANP i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH su, dodaje, pitanja iz spektra vladavine prava. Ukoliko se opstrukcije nastave, borba za poštivanje vladavine prava će se, kazao je, nastaviti.

- Ja ne znam šta bi mogao biti drugi put. Nikako ne može biti put parcijalna primjena ovog principa. Svi zakoni u ovoj zemlji se moraju poštivati – izjavio je Džaferović.

Na upit o mogućnosti da postojeća situacija traje do narednih Općih izbora 2022. godine, Džaferović je izjavio da se nada da neće trajati toliko dugo, odnosno da neće uopće trajati dugo.

- Treba otvoriti prostor daljim razgovorima, pokušajima da izađemo iz ove situacije, ali nikako na štetu vladavine prava – dodao je član Predsjedništva BiH.

Govoreći o najavama Milorada Dodika da bi mogao napustiti vladajuću većinu, Džaferović je kazao da je to stvar Milorada Dodika i njegove političke stranke.

- Ja mislim da mi imamo dogovorenu parlamentarnu većinu na nivou BiH i da ne bi trebalo dodatno tim pitanjem usložnjavati odnose unutar BiH – izjavio je Džaferović.

Pojasnio je Džaferović dodatno, odgovarajući na upit o Izbornom zakonu kao vladavini prava, da ona nije jelovnik te da se iz nje ne može uzimati ono što odgovara, a odbacivati ono što ne odgovara.

- Ukoliko bi se upustili, a nećemo, u parcijalnu primjenu tog principa, to bi vodilo ovu zemlju u anarhiju. Ne znamo šta bi bilo slijedeće – zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.