Četvrtak, 28.05.2020.

Podveležje

Džaferović: Mostar nije i nikada neće biti hrvatski stolni grad

FOTO: Faktor

Govoreći o važnosti ove opracije, Džaferović je kazao da je ona važna kako bi se sačuvalo sjećanje na najslavnije i ujedno najteže dane u historiji BiH

Na platou Podveležja Mostarci su danas, u okviru tradicionalne manifestacije "Putevima pobjede Armije RBiH", obilježili godišnjicu pobjede u ovom dijelu Mostara i oslobađanja grada od srpskog agresora 1992. godine.

Svečanosti je između ostalih prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Govoreći o važnosti ove opracije, Džaferović je kazao da je ona važna kako bi se sačuvalo sjećanje na najslavnije i ujedno najteže dane u historiji BiH. Naveo je kako mu je zasmetao i spin o tome kako je navodno Mostar oslobodio samo HVO.

- Mostar su oslobodili i oslobađali i Armija RBiH, i Bošnjaci i ostali bh. patrioti. Taj zlonamjerni spin dolazi od onih koji i danas zagovaraju velikodržavne projekte. Oni su željeli i žele da Mostar bude hrvatski stolni grad. Ja im poručuje da ovo nikad nije bio hrvatski stolni grad i da to nikada neće ni biti. Mostar je naš, bosanskohercegovački grad i treba da bude po mjeri svih njegovih građana. U njemu moraju biti ravnopravni Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali - poručio je.

Ratni komandant Selim Isić rekao je da je u Podveležju goloruki narod potukao moćnu brigadu paravojnih formacija tadašnje JNA.

- Na ovom prostoru su se borili teritorijalci, odnosno narod sa ovog prostora koji je je u neprijateljskom okruženju bio 60 dana. Naivno, neznanjem, ali svojim srcima i entuzijazmom u borbi za spas i život, skoro 2.000 golorukih ljudi je krenulo u napad. Uspjeli smo osloboditi naše avlije, dvorišta, njive, toprak i grunt i otjerati neprijatelja. Svi oni koji sebi pokušavaju pripisati ovu pobjedu dobro znaju da su 16. juna u poslijepodnevnim satima stigli u potpuno oslobođeno Podveležje - kazao je Isić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh