open-navfaktor-logo
search
Posebna sesija
Džaferović na Generalnoj skupštini UN-a: Ujedinjene nacije su mogle i morale spriječiti genocid u Srebrenici i Žepi
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na posebnoj sesiji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija upriličenoj povodom 75. godišnjice postojanja Ujedinjenih nacija.
21.09.2020. u 22:35
get url
text
get url
text

Obraćanje predsjedavajućeg Džaferovića, kao i drugih šefova država i vlada zemalja članica UN-a, emitovano je u sali Generalne skupštine UN-a, uz prisustvo generalnog sekretara Antónia Guterresa, predsjedavajućeg Generalne skupštine Volkana Bozkira i stalnih predstavnika svih država članica u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića prenosimo u cijelosti:

- Čast mi je što se u ime Bosne i Hercegovine obraćam na ovoj posebnoj sesiji organiziranoj povodom 75. godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija.  Ujedinjene nacije utemeljene su krajem Drugog svjetskog rata iz potrebe da se takvo zastrašujuće iskustvo nikada više ne ponovi.

Narušavanja teritorijalnog integriteta država kroz vojnu agresiju, pokušaj istrebljenja čitavih naroda, te uspostavljanje svjetskog poretka utemeljenog na principu dominacije i gole sile, predstavljale su pojave koje su dovele do najveće destabilizacije čovječanstva i najvećih masovnih zločina počinjenih u modernoj historiji.

Jedini način da se spriječi ponavljanje tih monstruoznih stvari bilo je da se sve države svijeta obavežu da postupaju u skladu s pravilima. Poveljom Ujedinjenih nacija, kao jedinstvenim pravnim aktom u historiji čovječanstva, striktno je zabranjeno narušavanje teritorijalnog integriteta i nezavisnosti suverenih država, naloženo je poštivanje dostojanstva čovjeka i njegovih temeljnih prava, te je propisano da svjetski poredak, umjesto na principima dominacije i sile, bude utemeljen na principima ravnopravnosti svih država i njihovoj saradnji.

Poveljom Ujedinjenih nacija utemeljena su i tijela UN-a, kao mehanizmi koji imaju obavezu da provode i zaštite principe Ujedinjenih nacija, štiteći na taj način sigurnost i prava milijardi ljudskih bića širom svijeta.

Nakon osnivanja Ujedinjenih nacija, uistinu se nikada nije ponovio sukob takvih razmjera kakvi su bili Prvi i naročito Drugi svjetski rat. Međutim, u proteklih sedam i po decenija ponovio se ogroman broj oružanih sukoba koji su imali devastirajuće posljedice. Čak i u ovome trenutku, dok se održava ova Generalna skupština Ujedinjenih nacija, ljudi u kriznim žarištima širom svijeta strahuju za svoje i živote svojih porodica, sanjajući mir i sigurnost.

U značajnom broju slučajeva, Ujedinjene nacije nisu iskoristile sve mehanizme i kapacitete koje su imale kako bi zaustavile ove devastirajuće ratove. Najčešći razlog tome je bio nedostatak konsenzusa ili nedovoljna odlučnost njenih najutjecajnijih članica. Takav odnos je iskusila i Bosna i Hercegovina, jer su Ujedinjene nacije mogle i morale spriječiti genocid u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica i Žepa. Greške načinjene od strane UN-a priznao je i tadašnji generalni sekretar UN-a Kofi Anan, kazvaši da će taj neuspjeh zauvijek progoniti historiju Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije u budućnosti moraju nastaviti težiti očuvanju mira i međunarodne sigurnosti, kao svom temeljnom zadatku.

Iako jeste najvažnija, očuvanje mira i sigurnosti nije jedina misija UN-a. Zaštita čovjekovog dostojanstva i njegovih temeljnih prava, održavanje pravde i vladavina prava, te društveni progres i ravnomjeran razvoj predstavljaju također esencijalne obaveze UN-a, čineći sam UN svrsishodnim i u svim područjima koja ne spadaju u red kriznih žarišta.

Čovječanstvo ima zajedničku sudbinu, a različiti problemi se neprestano prepliću, pa ratovi i destabilizacija na jednom kraju svijeta mogu vrlo lako izazvati socijalne probleme na drugim krajevima svijeta, a najbolji primjer toga jeste gorući problem masovnih migracija. To znači da imamo ne samo moralnu obavezu, već i zajednički interes i korist od rješavanja problema koji nas se, na prvi pogled, direktno ne tiču. Vitalni interes svakog čovjeka je zaštita ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije, kontrola naoružanja, borba protiv siromaštva i klimatskih promjena bilo gdje u svijetu. Sve što je danas problem nekog drugog već sutra može biti i naš problem, i obratno.

Zbog svega navedenog, Ujedinjene nacije i u 21. stoljeću predstavljaju najbolji okvir za rješavanje globalnih pitanja, potvrđujući svoj nezamjenjivi značaj za čovječanstvo.
Bosna i Hercegovina daje punu podršku razgovorima o reformama sistema UN-a, radi njegovog unapređenja, ali kada je u pitanju njegova inicijalna misija ona ostaje jednako važna i danas, te zaslužuje apsolutnu podršku.

Čovječanstvo u ovome trenutku ne gaji toliko strepnje kao 1942. kada je 26 zemalja potpisalo prvu Deklaraciju Ujedinjenih nacija, niti gajimo toliko nade kao 1945. kada je usvojena Povelja Ujedinjenih nacija, ali zasigurno čovječanstvo ima više nego ikad ranije potrebu a lično mislim i snage da dosegne svoj konačni cilj a to je univerzalna sigurnost i prosperitet za svako ljudsko biće - naveo je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovat će i na općoj debati 75. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, koja će također biti organizirana u istom formatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.